Wall Street: indices winnen op meevallende macrocijfers

In New York zijn de belangrijkste aandelenindices donderdag licht hoger gesloten. De markt kende vandaag een schommelend verloop. Optimisme over meevallende economische cijfers en zorgen over de krediet- en huizenmarkt wisselden elkaar af, waarbij de eerste uiteindelijk de overhand kregen.

(tijd) De Dow Jones-index eindigde 0,4% hoger op 13.363,35 punten. De S&P 500 klom eveneens met 0,4% naar 1.478,55 punten en de Nasdaq steeg 0,3% tot 2.614,32 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 10/32 lager op 98-6/32, bij een rendement van 4,40%. De euro won terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt klom 0,25% tot USD 1,3685. De olieprijs steeg in New York met 0,75% tot USD 76,30. In de Verenigde Staten zijn de wekelijkse voorraden ruwe olie sterker afgenomen dan verwacht.

Binnen de Dow stonden 23 stijgers tegenover zeven dalers. Honeywell was de grootste stijger met een winst van 2,6%. Merck & Co. volgde met een plus van 2,2% en United Technologies kreeg er 2,1% bij. Home Depot was de grootste verliezer met een min van 3,5%. De financiele waarden AIG en Citigroup volgden met verliezen van 1,1% en 0,7%.

Wal-Mart sloot 0,7% hoger op USD 42,76. Het retailconcern zag de Noord-Amerikaanse omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn in augustus met 3,1% toenemen. De stijging van de zogenoemde identieke omzet was groter dan de 1% a 2% die het bedrijf zelf had voorspeld en de 1,5% die analisten hadden voorzien.

De totale omzet nam in augustus toe met 9,3% tot USD 28,22 miljard. Voor september gaat Wal-Mart uit van een identieke omzetgroei van 1% tot 3%.

Apple (-1,3%) liet donderdag weten van plan te zijn de bestaande iPhone-klanten een tegoed te geven van USD 100 ter compensatie voor de aangekondigde prijsverlaging van de nieuwe mobiele telefoon. Apple liet deze week weten de prijs voor de iPhone te verlagen tot USD 399, USD 200 minder dan de introductieprijs eind juni.

Campbell Soup eindigde 3,5% lager op USD 36,68. De maker van soepen en sauzen rapporteerde over het fiscale vierde kwartaal een winst per aandeel van USD 0,16, tegenover USD 0,11 een jaar eerder. De omzet steeg in de verslagperiode naar USD 1,59 miljard, van USD 1,45 miljard. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van USD 0,18 per aandeel en een omzet van USD 1,51 miljard.

De markt kreeg vandaag weer een aantal macro-economische publicaties te verwerken. Zo werd voorbeurs al bekendgemaakt dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal van 2007 minder sterk zijn gestegen dan economen hadden verwacht. De kosten liepen op met 1,4%, waar werd gerekend op een stijging van de kosten van 1,5%.

De arbeidsproductiviteit exclusief de agrarische sector steeg daarbij met 2,6%, iets boven de verwachting van economen van 2,4%.

Het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is in de week tot en met 1 september sterker gedaald dan verwacht. Het aantal aanvragen daalde met 19.000 ten opzichte van een week eerder, naar 318.000. Economen hadden gerekend op een afname van 4.000 aanvragen.

Een halfuur na opening van de markt werd bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector in augustus onverwacht gelijk is gebleven. De zogeheten ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) kwam afgelopen maand uit op 55,8, tegen een gemiddelde verwachting van 54,5.

In de maand juli kwam de ISM Non-Manufacturing index ook uit op een stand van 55,8. Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de dienstensector groeit.

Uit de laatste gegevens van de Mortgage Bankers Association bleek echter dat het aantal hypotheken waarvoor een executieproces is gestart in het tweede kwartaal op een nieuw recordniveau is uitgekomen.

De centrale banken lieten vandaag wereldwijd van zich horen. De Bank of England en de Europese Centrale Bank hielden hun belangrijkste rentetarieven conform verwachting onveranderd op respectievelijk 5,75% en 4,00%.

De ECB kondigde daarnaast aan via een eendaagse herfinancieringstender EUR 42,2 miljard in de Europese geldmarkt te hebben gepompt. De extra liquiditeit moet de volatititeit op de kredietmarkten indammen. Banken zijn nog steeds wantrouwig ten opzichte van elkaar en niet bereid om onderling kredieten te verlenen.

De Centrale Bank van China deed vandaag precies het tegenovergestelde en verhoogde voor de zevende keer dit jaar de omvang van de reserves die banken aan moeten houden. De People's Bank of China hoopt op deze manier de economische groei af te remmen.

Vrijdag zal in de Verenigde Staten het belangrijke banenrapport worden vrijgegeven. Volgens marktpartijen zal een zwak banenrapport de weg vrijmaken voor de Fed om de rente te verlagen, terwijl een sterke banengroei de Fed weinig ruimte geeft voor een verlaging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud