Wall Street kan neerwaartse spiraal niet doorbreken.

©EPA

Na een uiterst volatiele sessie sloten de Amerikaanse aandelenmarkten weeral met verlies. De gecoördineerde renteverlaging van centrale banken overal ter wereld deed de beurzen aanvankelijk herademen, maar tegen de slotbel doken de aandelenmarkten weer in het rood. Ook in Europa kenden de beurzen de zoveelste zwarte dag.

(tijd) -In New York sloot de Dow Jones  2 procent lager op 9.258,10 punten. De S&P500 (-1,13% op 984,94 punten) sloot weer onder de 1.000 punten.  Ook technologiebeurs Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 1.740,33 punten.

De ECB en de Federal Reserve hebben de basisrente met 50 basispunten verlaagd. Ook het VK, Canada, Zwitserland en Zweden volgden. Daarmee willen ze het effect van de financiële crisis op de economie beperken.

Grote zorgen

De massale uitverkoop van aandelen, overal ter wereld, is een gevolg van de toenemende bezorgdheid van de beleggers. 'Iedereen weet dat er op termijn veel waarde te rapen valt. Maar niemand durft nu te kopen want misschien ben je morgen al 10 procent kwijt', zegt een vermogensbeheerder.

Beleggers vrezen dat door de financiële crisis nog meer banken zullen omvallen. Ondertussen groeit de lijst (gedeeltelijke) nationaliseringen aan. Zowel in België, Ijsland, SPanje, het VK, Nederland moesten de overheden al ingrijpen.

De Britse overheid kondigde vanmorgen een reddingsplan aan voor de Britse bankensector. Daarbij zullen acht instellingen deels genationaliseerd worden via de aankoop van voor 25 miljard pond preferente aandelen. Bedoeling is de instellingen vers kapitaal ter beschikking te stellen, in het bijzonder kortetermijnliquiditeiten.

'Er is heel wat onzekerheid. Eerst moet er een herstel van de financiele sector komen. In het VK is er nu een drastisch reddingsplan en ook Europa heeft een groot, allesomvattend plan nodig. Nu is iedereen aparte branden aan het blussen. De vraag is hoe snel ze de krachten kunnen bundelen', zegt Patrick Millecam van Value Square Asset Management, dat meer dan 100 miljoen euro vermogen beheert.

Slechte kwartaalcijfers

Tegelijk maken beleggers zich grote zorgen over de economische groeivertraging en de gevolgen daarvan voor de bedrijven. Het IMF verlaagde dinsdag zijn groeiverwachting voor de wereldeconomie voor 2009 tot 3 procent; in april ging het instituut nog uit van 3,7 procent groei. Een teken aan de wand zijn de derdekwartaalcijfers van de aluminiumproducent Alcoa.

Beurzen stilgelegd

In Azië, onder andere in Tokio en Indonesië, liepen de verliezen op tot 9 procent. De handel op de Russische beurs werd voor twee dagen stilgelegd. In Indonesië ligt de handel voor onbepaalde tijd stil.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud