Wall Street kan schade beperken

©Bloomberg

De Europese beurzen zijn de handelsweek met verliescijfers begonnen. Beleggers vrezen afkoelende maatregelen van de Chinese overheid, nadat vorige week bleek dat de inflatie er flink stijgt. Op Wall Street werd de schade flink beperkt in het laatste uur handel, met dank aan een herstelbeweging van AIG en een sterke prestatie van Wal-Mart.

(tijd) - Uiteindelijk sloten de Dow Jones en de S&P500 licht hoger. De Nasdaq kon niet volgen, en dat had grotendeels te maken met de zwakke prestatie van zwaargewicht Google, dat slecht reageerde op nieuwe berichten dat het bedrijf ernstig overweegt om wegens censuurperikelen de Chinese markt definitief de rug toe te keren.

De Europese aandelenmarkten hebben er twee stijgingsweken op zitten, waarbij de Stoxx600 tot het hoogste niveau in ruim zeven weken steeg. De zorgen over Griekenland namen af naarmate duidelijk werd dat het land ernstige inspanningen doet om het begrotingstekort in te dijken.

Het kredietratingagentschap Moody's had maandag onaangenaam nieuws in petto. Volgens Moody's zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk merkelijk dichter gekomen bij een mogelijk verlies van hun AAA-rating. De kostprijs om de schuldenberg te beheren zijn immers toegenomen.

In Brussel staan de volgende aandelen in de belangstelling.

Het telematicabedrijf Transics heeft een schriftelijk, niet bindend bod gedaan op Punch Telematix, zo bleek voorbeurs uit een persbericht. Beide aandelen werden vrijdag geschorst in afwachting van een persbericht maar noteren maandag opnieuw. Het bod waardeert Punch Telematix op bijna 12 miljoen euro.

Het Gentse biofarmaceutisch bedrijf Ablynx heeft succesvol 50 miljoen euro opgehaald. Ablynx-topman Edwin Moses is vooral tevreden dat bijna 20 procent van het kapitaal is opgehaald in de Verenigde Staten.

Roularta maakte vanmorgen bekend dat het jaar 2009 is afgesloten met een nettoverlies van 4,2 miljoen euro. Oorzaak zijn herstructureringen in België en Frankrijk waartoe de mediagroep zich genoodzaakt zag wegens dalende reclame-inkomsten. Roularta schrapt het dividend en verwacht betere resultaten in 2010.

Tijdens het weekend zijn de VS al overgeschakeld naar de zomertijd. Hierdoor bedraagt het uurverschil de komende twee weken slechts vijf in plaats van zes uur. Dat betekent dat de publicatie van macro-economische cijfers een uur vroeger (Belgische tijd) komt, en ook Wall Street begint er vroeger aan.

KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud