Wall Street kent slechtste dag sinds 2 juli

©BLOOMBERG NEWS

Wall Street heeft het vierde kwartaal in mineur afgetrapt. Een slechter dan verwachte ISM-index en een onverwacht forse stijging van de eerste steunaanvragen hielden de indexen in een wurggreep. Wall Street kende de slechtste dag sinds 2 juli.

Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen nam dan weer toe met 17.000 tot 551.000. Door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een stijging van het aantal aanvragen met 5.000.

De twee negatieve cijfers deden de positieve berichten van de dag verbleken. Dat het Amerikaanse gezinsinkomen en de gezinsconsumptie het meest in 8 jaar stegen, en ook de aanstaande huizenverkopen fors beter uitkwamen dan verwacht, had minder impact. De stijging van de consumptie is dan ook in grote mate toe te schrijven aan overheidsstimuli.

De Dow Jones sloot 2,1 procent in het rood, terwijl de bredere S&P500 2,6 procent achteruit moest. De Nasdaq ging zelfs 3,1 procent onderuit. De grondstoffenwaarden en de financials, beiden grootverdieners in de derdekwartaalsrally, eindigden onderaan.

Softwaregigant Microsoft moest 3,9 procent lager tot 24,88 dollar. Goldman Sachs haalde het aandeel van zijn 'conviction buy'-lijst. Analisten van de zakenbank schreven in een rapport dat er een 'mogelijk risico' hangt rond de eerstekwartaalcijfers van het bedrijf. Goldman raadt wel nog steeds aan het aandeel te kopen.

Ook autobouwer Ford deelde mee in de klappen, met een verlies van 3,3 procent. Nu het cash-for-clunkers-programma is stopgezet, vallen de autoverkopen zwaar terug. Die Amerikaanse versie van de schrootpremie werd wegens het te grote succes al snel stopgezet. De regeringspot was immers leeg. Ford zag de verkopen in september met 5,1 procent terugvallen. In vergelijking met andere autoreuzen als GM en Chrysler is die terugval nog aan de kleine kant.

UAL, het bedrijf boven Amerika's derde grootste luchtvaartmaatschappij United Airlines, ging meer dan 20 procent onderuit. Het bedrijf gaat 19 miljoen nieuwe aandelen uitschrijven en voor 125 miljoen converteerbare obligaties uitgeven. Het bedrijf maakt zich, net als een aantal concurrenten eerder, op voor het traditioneel zwakkere winterseizoen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud