Advertentie

Wall Street koerst naar winst in laatste halfuur

Wall Street worstelde donderdag lang met nieuwe zwakke macrocijfers over de huizensector. In het laatste halfuur voor de slotbel doken echter voldoende kopers op om de Dow en co aan winst te helpen. Apple, eBay en Vasco Data werden beloond voor hun kwartaalcijfers. De Europese beurzen beleefden ook een volatiele dag en sloten met verlies af, op de Bel20 na.

(tijd) - De Dow Jones steeg uiteindelijk met 0,9 procent tot 7.957,06 punten, de Nasdaq ging 0,4 procent hoger tot 1.652,21 punten en de S&P500 deed er 1 procent bij tot 851,92 punten.

Slechte huizencijfers deden de beleggers aanvankelijk twijfelen. De verkopen van bestaande Amerikaanse eengezinswoningen zijn in maart sterker dan verwacht gedaald. Dit blijkt donderdag uit cijfers van de National Association of Realtors (NAR). Het aantal verkochte bestaande woningen in de twaalf maanden tot en met maart kwam uit op 4,57 miljoen, een afname van 3,0 procent ten opzichte van februari. Analisten hadden op 4,69 miljoen stuks gerekend.

Apple en eBay verrasten woensdag nabeurs met goede kwartaalcijfers en worden daarvoor donderdag beloond. Een ander plaatje bij UPS: de pakjesverdeler haalde 56 procent minder winst en ziet een herstel van de economie pas in 2010 plaatsvinden. 

Een opvallende stijger in New York is het Belgisch-Amerikaanse Vasco Data. De netwerkbeveiliger, bekend van de Digipass voor internetbankieren zag de winst met 29 procent terugvallen maar verwacht wel winstgevend te blijven in 2009.

Bel20

De Europese beurzen zijn donderdag overwegend in het rood geëindigd. Enkel de Bel20 kon met nipte winst (+0,08%) de dag uitgaan.  Tegenvallende verkoopscijfers over de bestaande woningen in de VS wogen op het sentiment. Een stroom slechter dan verwachte resultaten en het negatieve slot op Wall Street gisteren spookten nog door het achterhoofd van beleggers, maar sterke cijfers van de Zwitserse bank Crédit Suisse en een stijgende olieprijs, wogen daar tegenop.

Parijs verloor 0,55 procent, Amsterdam moest 0,7 procent lager en de DAX tuimelde 1,2 procent. Enkel Euronext Brussel kon op het droge eindigen. Ook de indices op Wall Street noteren tussen 0 en 1 procent lager.

Enerzijds kregen beleggers te kampen met enkele slechter dan verwachte bedrijfsresultaten. Onder andere Akzo Nobel, Logitech en Swedbank rapporteerden onverwachte verliezen. Enkele positieve nieuwtjes zorgen echter voor tegengewicht. Zo was de reis- en vrijetijdssector de grootste stijger dankzij geruststellende cijfers van Sodexo.

Credit Suisse, na UBS de grootste bankgroep van Zwitsersland, heeft in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst geboekt van 2 miljard Zwitserse frank. Dat is een pak beter dan verwacht: analisten hadden immmers op een winst van 1 miljard Zwitserse frank gemikt. De bank wordt beloond met een winst van meer dan 7 procent.

De Zwitserse farmareus Novartis heeft in het eerste kwartaal van 2009 de nettowinst met 15 procent zien dalen, als gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar. Deze winstdaling is minder dramatisch dan verwacht.Bovendien bevestigde Novartis de verwachting van een omzetgroei van rond de 5 procent in 2009. Het bedrijf waarschuwde wel dat de winst mogelijk niet op een recordniveau zal uitkomen indien de huidige wisselkoersen in de rest van het jaar aanhouden.

In Brussel liep Melexis in de kijker. De onderneming heeft in het eerste kwartaal een verlies van 3,6 miljoen euro geleden, terwijl de omzet met iets minder dan 60 procent daalde.

De producent van halfgeleiders voor de autoindustrie verwacht wel een aanzienlijke omzettoename de komende kwartalen. Donker kantje aan de kwartaalupdate is het nieuws dat Melexis een schuldconvenant heeft gebroken. Beleggers weten niet goed wat aan te vangen met het nieuws, en laten Melexis quasi onveranderd.

BS/RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud