Wall Street krabbelt op in slotfase

Wall Street is dinsdag, op Halloween, in de slotfase van de handel nog opgekrabbeld. Cijfers over de Amerikaanse economie gooiden al vroeg roet in het eten, waardoor het er aanvankelijk op leek dat New York met rode cijfers zou eindigen.

(tijd) De Dow Jones sloot op 12.080,73 punten, een verlies van 0,05%. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde vlak op 1.377,94 punten en de Nasdaq Composite liep met 0,1% op tot 2.366,71.

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie daalde in de maand oktober onverwacht. De index viel terug tot 105,4, waar economen gepolst door Thomson Financial hadden gerekend op een toename naar 108,0.

Een ambigue houding ten opzichte van het huidige ondernemingsklimaat en een minder gunstige kijk op de arbeidsmarkt zijn volgens de Amerikaanse Conference Board mede debet aan de terugval van het consumentenvertrouwen in de afgelopen maand.

Daarnaast bleken de inkoopmanagers in de regio Chicago ook minder positief dan gedacht. De zogeheten Chicago Purchasing Managers Index kwam in oktober uit op 53,5, tegen een gemiddelde verwachting van economen van 58. De prices paid-index, de inflatie-indicator binnen de index, daalde in september van 69,8 tot 62,5.

De dollar zakte weg tegen de euro. Er werd 0,3% meer betaald voor de Amerikaanse munt op USD 1,2761. De tienjarige Amerikaanse staatslening liep, na de macro-economische data, met 14/32 op tot 96-23/32, waarbij de yield met meer dan 6,5 basispunten terugviel tot 4,59%.

Dinsdag leek de olieprijs verder te dalen richting de USD 57 per vat. Aan het einde van de handelsdag veerde de olieprijs echter weer op en kostte uiteindelijk USD 58,73 per vat, een winst van 0,6%.

De Dow Jones telde elf winnaars, een onveranderd fonds en achttien verliezers. Alcoa (+2,3%), General Motors (+1,1%) en AT&T (+1,0%) voerden de lijst aan. Pfizer (-2,0%) was de grootste verliezer in de blue chip-index.

Het farmafonds had te kampen met tegenvallend nieuws over een cholesterolmiddel. In een testfase van dit medicijn, torcetrapib genaamd, bleek dat het de bloeddruk van een patient verder opstuwde dan eerder in onderzoek naar voren was gekomen.

Ook Procter & Gamble (-0,7%) moest inleveren, ondanks een positief kwartaalbericht. De Amerikaanse branchegenoot van Unilever zag de winst over het afgelopen kwartaal nipt boven verwachting uitkomen. Daarnaast verhoogde de eigenaar van Gilette en Pampers zijn winstverwachting voor het op 30 juni 2007 af te sluiten boekjaar 2006/07.

Een ander fonds dat in New York in de belangstelling stond, was Eastman Kodak (+2,7%), maker van fotorolletjes. Het bedrijf verlaagde opnieuw de verwachting voor de omzetgroei uit digitale producten. Waar het concern eerder uitging van een groei van 10%, denkt Eastman Kodak dat de groei 'enigszins' onder dit getal uit zal komen.

Qwest (-4,2%), het telecombedrijf dat ooit samen met KPN de joint venture KPNQwest runde, was een van de grote verliezers in New York. Het bedrijf wist er in het derde kwartaal een winst uit te slepen, geholpen door een belastingbate.

De arbeidskosten over het derde kwartaal van dit jaar, die een half uur voor de start van de handel werden gepubliceerd, leken weinig invloed te hebben op de stemming in New York. Ten opzichte van het tweede kwartaal namen de kosten met 1,0% toe, waar analisten hadden gerekend op een stijging met 0,9%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud