Wall Street: Kredietzorgen blijven markt achtervolgen

Wall Street eindigde dinsdag ondanks een mooie start lager na nieuwe verontrustende berichten over de hypotheekmarkt. De Dow Jones moest 1,1 procent prijsgeven op 13.211,99 punten. De Nasdaq daalde met 1,4 procent tot 2.546,27 punten.

(tijd) Beleggers begonnen opnieuw hun aandacht te vestigen op de betalingsproblemen voor risicovolle woonkredieten nadat hypotheekspecialist American Home Mortgage (AHM) had laten weten dat het voor 450 tot 500 miljoen dollar aan leningen niet gefinancierd kreeg en de verkoop van activa overwoog. De dag voordien was de handel in het aandeel AHM al opgeschort nadat het bedrijf bekendmaakte toen voor 300 miljoen dollar aan leningen niet gefinancierd kreeg. Na de hervatting van de handel kelderde AHM 90,1 procent tot 1,04 dollar.

AHM nam meteen ook andere sectorgenoten mee in zijn val. MGIC Investment, de grootste verzekeraar van woonkredieten in de VS, tuimelde bijvoorbeeld14,9 procent omlaag tot 38,66 dollar.

MBIA, een kredietverbeteraar en een sectorgenoot van Dexia's Amerikaanse dochter FSA, maakte een duik van 5,9 procent op 56,10 dollar. Waarnemers lijken niet al te verbaasd over de nieuwe terugval. 'Na de zware verliezen van vorige week zou het erg onwaarschijnlijk geweest zijn mochten de indexen weer snel de hoogte ingegaan zijn,' klinkt het.

De problemen bij de kredietspecialisten wogen ook op de andere financiële waarden. Citigroup verloor 1,3 procent op 46,57 dollar.

Technologiegroep Apple, bekend van onder meer de iPod-muziekspelers, daalde met 6,8 procent tot 131,76 dollar. Op de markt circuleert het gerucht dat Apple binnenkort de productie van zijn iPod of iPhone-gsm zou verlagen. Apple zelf weigerde elk commentaart op het bericht.

Sun Microsystems veerde op met 4,3 procent tot 5,1 dollar. De Amerikaanse netwerkspecialist maakte maandag na beurstijd bekend uit de rode cijfers te zijn geklommen in zijn vierde kwartaal.

Mediagroep Dow Jones, de uitgever van onder meer de Wall Street Journal, steeg met 11,3 procent tot 57,38 dollar. Het ziet ernaar uit dat mediatycoon Rupert Murdoch zijn bod van 5 miljard dollar op Dow Jones dan toch tot een succesvol einde zal weten te brengen. Murdoch zou zich hebben verzekerd van voldoende steun van de familie Bancroft, die 64 procent van de aandelen in Dow Jones bezit. Nochtans had het er een dag eerder nog naar uitgezien dat Murdoch afstand moest doen van zijn bod. Murdochs News Corp daalde met 0,8 procent tot 21,10 dollar.

Autobouwer General Motors sloot 0,6 procent lager op 32,40 dollar. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 891 miljoen dollar en deed het daarmee beter dan verwacht. In dezelfde periode vorig jaar was General Motors nog voor 3,4 miljard dollar in het rood gegaan. De omzet kwam uit op 46,8 miljard dollar, wat eveneens beter was dan verwacht.

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Farmaceutica, sloot 0,7 procent hoger op 60,50 dollar. De farmagroep kondigde gisteren aan 3 tot 4 procent van zijn wereldwijde werknemersbestand te willen schrappen.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud