Wall Street lager door inflatievrees

Wall Street is maandag lager gesloten, door inflatievrees bij beleggers. Ook verscheen er zorgwekkende data over de huizenmarkt. De lagere olieprijs vanwege een mogelijke uitweg in het Iran-conflict, kon veel investeerders uiteindelijk geen soelaas bieden.

(tijd) Het sentiment onder Amerikaanse huizenbouwers is in juni voor de zesde maand op rij teruggevallen tot het laagste niveau in elf jaar. Dat blijkt uit cijfers van de National Association of Home Builders. De index liep terug van 46 in mei naar 42 in juni, het laagste punt sinds april 1995.

Naast het slechte nieuws over de huizenmarkt bleef nog het inflatiespook rondwaren. Jack Guynn, president van de Fed in Atlanta, herhaalde maandag eerdere opmerkingen dat de inflatie in de VS 'zorgwekkend' is en dat beleidsmakers open moeten staan voor een verandering van het renteniveau.

De olieprijs daalde 1,2% tot USD 69,05. De markt was in afwachting van een reactie van Iran op een pakket aan voorstellen dat de Westerse wereld heeft ingediend om een eind te maken aan een impasse over het nucleaire programma dat het land in het Midden-Oosten heeft opgezet. De Iraanse president heeft in ieder geval maandagmiddag gezegd dat er met het voorstel 'een stap voorwaarts' is gezet.

Bij het slot stond de Dow 0,7% lager op 10.942,11 punten, daalde de S&P 0,9% tot 1.240,14 punten en verloor de Nasdaq 0,9% tot 2.110,42 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond was 2/32 lager op 92-26/32 bij een rendement van 5,14%. Voor de euro werd maandagavond USD 1,2578 betaald (-0,5%).

De grootste stijger bij de 30 Dowfondsen was General Motors, dat zo'n 2,9% toevoegde. Het aandeel profiteerde nog van het nieuws van vrijdagavond dat haar noodlijdende onderdelenmaker Delphi een akkoord met een bond heeft gesloten waardoor werknemers een zak geld meekrijgen als ze weggaan.

De grootste daler was Alcoa, dat 3,3% inleverde. Exxon Mobil daalde 2,4% door de lagere olieprijs.

Intel (-0,3%) kreeg een opwaardering van neutral naar buy door UBS. Het koersdoel werd verhoogd van USD 21 naar USD 23. Lagere kosten en een betere concurrentiepositie steunen de wijziging.

Procter & Gamble kreeg een advieswijziging mee van Lehman van equal weight naar overweight, op waarderingsgronden. Het aandeel daalde 0,3%. De analist voorziet goede tijden voor het aandeel.

Nokia (+0,6%) smelt zijn activiteiten op het gebied van telefoonnetwerken samen met die van Siemens (+5,1%). Het gezamenlijke bedrijf zal de op een na grootste leverancier van apparatuur voor telefoonnetwerken ter wereld zijn. Ericsson (-0,3%) blijft de grootste op dit gebied. Nokia en Siemens krijgen elk de helft van de combinatie. De Amerikaanse concurrent Lucent daalde 2,5%.

Circuit City leverde 2,9% in, nadat de Amerikaanse producent van consumentenelektronica een winst rapporteerde in het fiscale eerste kwartaal van USD 6,4 miljoen, of 4 cent per aandeel. in dezelfde periode een jaar eerder werd nog USD 13,1 miljoen verlies geleden, of 7 cent per aandeel.

De netto-omzet steeg in de verslagperiode 17,5% to USD 2,62 miljard. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een winst per aandeel van USD 0,01 bij een omzet van 2,47 miljard. Circuit City verwacht in het gehele fiscale boekjaar een netto-omzetstijging te kunnen realiseren van 7-11%.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud