Wall Street lager door spanningen rond Noord-Korea

De aandelenindices in New York zijn woensdag in het rood geeindigd. Rentevrees en een opleving van politieke spanningen rond Noord-Korea trokken een wissel op het sentiment.

(tijd) De Dow Jones verloor 0,7% tot 11.151,82 punten. De breed samengestelde S&P 500-index moest 0,7% terug tot 1.270,91 en de technologiezware Nasdaq Composite leverde zelfs 1,7% tot 2.153,34 punten.

Beleggers keerden terug na een vrije dag. De beurzen in New York hielden dinsdag de gehele dag hun deuren gesloten vanwege Independence Day. Afgelopen maandag draaide Wall Street een halve sessie.

Het gesprek van de dag op Wall Street was de onverwachte dood van Ken Lay. De oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van de omgevallen Amerikaanse energiereus Enron is dinsdagavond overleden aan een hartaanval in zijn huis te Aspen, Colorado. Lay was onlangs door een jury medeschuldig verklaard aan de fraude, die vijf jaar geleden leidde tot de ondergang van Enron.

Een rapport over de banengroei in de maand juni stuwde woensdag de rente op. De zogeheten ADP-index, vernoemd naar de organisatie die een maandelijks onderzoek naar de werkgelegenheid uitvoert, wees op een forse toename. Vrijdag worden de officiele cijfers van het Labor Department over juni bekendgemaakt.

Ook de onverwacht sterk gestegen fabrieksorders hadden een opdrijvend effect op de rente. De orders namen in de maand mei toe met 0,7%. Economen gepolst door Thomson Financial rekenden op een stijging van slechts 0,1%. Exclusief de orders voor transportgoederen stegen de fabrieksorders over mei met 1,2%.

De tienjarige Amerikaanse staatslening viel met 16/32 terug tot 92-10/32, waarbij het effectief rendement met ruim zeven basispunten steeg naar 5,22%. Voor de euro werd USD 1,2730 (-0,5%) betaald.

Niet alleen de rente maakte nerveus, de aandelenmarkten keken woensdag ook met argusogen naar Noord-Korea. Na een periode van relatieve rust zijn de spanningen rond de communistische staat weer opgelopen.

Het land vuurde in de nacht van dinsdag op woensdag ten minste zeven raketten af. Een daarvan was een intercontinentale raket, die Amerikaans grondgebied kan bereiken. Deze testraket stortte na 42 seconden al in de Japanse Zee.

Het Witte Huis noemde de testlanceringen in een eerste reactie 'provocatief' en de VN-Veiligheidsraad kwam in een spoedzitting bijeen om een resolutie op te stellen. Japan, Groot-Brittanie en de Verenigde Staten zouden achter deze resolutie staan.

Naast de aandelenkoersen, reageerde ook de olieprijs op de internationale politieke spanningen. In New York werd aan het einde van de dag USD 75,19 per vat neergelegd, een stijging van 1,7%.

Bovenin de Dow Jones waren Hewlett-Packard (+0,8%), Exxon Mobil (+0,6%) en Pfizer (+0,4%) te vinden. De blue chip-index telde zeven stijgers en 23 dalers. Intel (-3,15%), Caterpillar (-2,2%) en American Express (-1,9%) vormden de staart van het peloton.

AT&T (-0,1%) kon niet profiteren van een positief analistenrapport. Het aandeel van het telecomconcern kreeg een opwaardering van Banc of America. De effectenbank verwacht een sterkere winstgroei van AT&T, als gevolg van de recente overname van collega BellSouth.

General Motors (+0,03%) weet al enkele dagen de aandacht op zich gericht. Volgens de Financial Times zullen de bestuursvoorzitters van General Motors en Renault elkaar later deze maand ontmoeten om te praten over een eventuele samenwerking.

Vorige week vrijdag won het autofonds nog bijna 9%, nadat grootaandeelhouder Kirk Kerkorian er bij de Amerikaanse autofabrikant op aan had gedrongen een alliantie aan te gaan met het Franse Renault en diens Japanse partner Nissan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud