Wall Street lager na tegenvallende macro-cijfers

(tijd) De graadmeters in New York hebben de handelsweek lager afgesloten. Een kerstrally bleef uit, onder meer door zorgen over de economische groei.

De zorgen werden aangewakkerd door de macro-economische cijfers over de orders duurzame goederen. Het aantal orders voor duurzame goederen zonder auto's daalde in november met 1,1%, waar economen gemiddeld rekenden op een stijging van 0,8%.

Meevallende macrocijfers over het consumentenvertrouwen en de inflatie wisten de indices niet uit de rode cijfers te trekken. De Dow Jones eindigde 0,6% lager op 12.343,22 punten, terwijl de S&P 0,5% moest inleveren tot 1.410,76 punten. De technologiezware Nasdaq werd met 0,6% terugezet tot 2.401,18 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij de slotbel 16/32 lager op 96-22/32, bij een rendement van 4,60%. De olieprijs in New York daalde met USD 0,25 tot USD 62,41, en de dollar won 0,25% ten opzichte van de euro. De Europese eenheidsmunt noteerde aan het eind van de handel op USD 1,3141.

Alle dertig fondsen binnen de Dow Jones verloren terrein. American Exoress wist de schade het meest beperkt te houden, met een min van 0,02%. JP Morgan Chase was aan de andere kant de grootste daler, met een verlies van 1,6%.

Exxon Mobil verloor 0,6% tot USD 75,41. Het Hoger Gerechtshof bepaalde dat het olieconcern USD 2,5 miljard moet betalen aan de slachtoffers van de milieuramp die de olietanker Exxon Valdez in 1989 veroorzaakte. Eerder bepaalde een rechtbank de hoogte van de schadevergoeding op USD 4,5 miljard.

Op het bedrijfsvlak waren de ogen vrijdag onder meer gericht op Research in Motion. De maker van het Blackberry e-mailapparaat rapporteerde een hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal. Bovendien verwacht het bedrijf nog een sterker vierde kwartaal. Het aandeel opende met een duidelijke winst, maar verloor uiteindelijk 2,5%.

In de technologiesector viel Micron Technology op, met een winst van bijna 4%. De Amerikaanse chipproducent rapporteerde donderdag nabeurs een verdrievoudiging van de winst over het eerste kwartaal van het boekjaar 2006/2007. De afnemer van ASML-apparatuur boekte een winst per aandeel van USD 0,25, waar analisten geraadpleegd door Thomson gemiddeld rekenden op USD 0,20.

Nog veel groter was de koerswinst die Red Hat op de borden wist te zetten. De grootste aanbieder van het open-source besturingsprogramma Linux won bijna 25%. Het bedrijf rapporteerde over het derde kwartaal een winst per aandeel exclusief eenmalige posten van USD 0,14, waar analisten een winst per aandeel van USD 0,12 voorzagen.

Minder in trek was het aandeel Qualcomm. De producent van chips voor mobiele telefoons verlaagde de verwachtingen voor het eerste kwartaal, door hogere juridische kosten en een uitgestelde betaling van een klant. Qualcomm moest bijna 2% inleveren.

Verder werd de autosector in de gaten gehouden. Want het Japanse autoconcern Toyota sprak de verwachting uit dat het in 2007 wereldwijd 9,34 miljoen auto's zal verkopen, 6% meer dan de 8,8 miljoen in het afgelopen jaar.

Toyota zal daarmee naar alle waarschijnlijkheid na 81 jaar het Amerikaanse General Motors van de troon stoten als grootste autofabrikant in de wereld. In 2003 passeerde de Japanse automaker al Ford Motor als nummer twee van de wereld.

Dow-fonds General Motors moest vrijdag 0,4% inleveren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud