Wall Street lager ondanks dalende olieprijs

(tijd-nieuwslijn) - Wall Street heeft maandag een weinig inspirerende handelsdag licht lager afgesloten. Een positieve invloed van een dalende olieprijs op de koersen werd teniet gedaan door een verzwakkende dollar. Handelaren verwachten dat de stemming de hele week nerveus zal blijven en dat de markt pas na de verkiezingen weer enigszins tot rust zal komen.

De onzekerheid over de uitkomst van de verkiezingen en zorgen over het groeiende tekort op de Amerikaanse betalingsbalans leidde maandag tot onrust op de valutamarkt. De euro steeg ten opzichte van de dollar tot het hoogste niveau sinds februari en noteerde aan het einde van de dag een procent hoger op USD 1,2803.

Op het macrofront werd vandaag bekendgemaakt dat er in september 3,1% meer bestaande huizen zijn verkocht tot een naar het jaar omgerekende 6,75 miljoen. Economen hadden juist een daling tot 6,54 miljoen verwacht.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,1% lager op 9.749,99 punten en de S&P500 daalde eveneens 0,1% op 1.094,80 punten. De Nasdaq Composite eindigde de dag ook 0,1% lager op 1.914,04 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond stond na de slotbel 4/32 hoger op 100/15-32 bij een yield van 3,94%. Voor een vat olie werd in New York 1,1% minder betaald op USD 54,54.

Binnen de Dow Jones eindigden tien fondsen hoger en twintig lager. Grootste stijger was American International Group met een winst van 2,1%. Andere stijgers waren IBM (+1,6%) en Alcoa (+1,3%). De aluminiumproducent profiteerde van consolidatienieuws in de sector.

Bij de dalers ging GM aan kop, het aandeel zakte 1,9%. Procter & Gamble en American Express raakten respectievelijk 1,4% en 1,2% kwijt. American Express maakte tijdens beurs kwartaalresultaten bekend die exact conform verwachting waren, maar beleggers niet konden inspireren.

De Philadelphia Semiconductor Index eindigde 0,7% hoger op 397,87 punten nadat analisten van Citigroup Smith Barney het advies voor vijftien chipaandelen verhoogde. De index kende veertien stijgers en vier dalers. Teradyne (+3,8%) en KLA-Tencor (+1,9%) voerden de stijgers aan. Het aandeel Teradyne kreeg van Citigroup het advies strong buy mee.

Volgens de analisten van Citigroup is het waarschijnlijk dat de koersen van de chipaandelen na al het slechte nieuws en de koersdalingen van de afgelopen maanden weer zullen aantrekken. Onder meer het advies voor Texas Instruments (+1,4% op USD 22,63) werd verhoogd, van hold naar buy.

International Steel Group wist de aandacht op zich gericht na een bod van Ispat. Na de overname wordt het grootste staalconcern ter wereld gevormd. International Steel Group ging 19,4% hoger op USD 35,45.

Marketmaker en sectorgenoot van Van der Moolen Labranche meldde over het derde kwartaal van 2004 een verlies van USD 36,6 miljoen, tegen een winst van USD 2,3 miljoen een jaar eerder. De resultaten zijn inclusief een goodwill impairment-last van USD 37,6 miljoen en een last van USD 0,5 miljoen. LaBranche sloot 2,0% lager op USD 7,36.

Supermarktketen Pathmark, vijf jaar geleden nog bijna overgenomen door Ahold, zag de omzet in het derde kwartaal onder de eigen verwachting uitkomen. Ook in het vierde kwartaal zal de omzet niet voldoen aan de interne doelstellingen en daarom verlaagde het bedrijf de guidance voor 2004. In plaats van een winst per aandeel van break even tot USD 0,20 zal dat nu een verlies zijn van USD 0,13 tot 0,25. Het aandeel werd 16,1% lager gezet op USD 3,50.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud