Wall Street: Late rally door hoop op redding voor AIG

©EPA

Berichten over een mogelijke redding voor de noodlijdende verzekeraar AIG zorgde voor duidelijke winsten op Wall Street. Tijdens het laatste uur handel doken er berichten op dat de Fed dan toch bereid zou zijn AIG een lening te geven.

(tijd) - De Dow Jones ging de dag uit met een winst van 1,3 procent op 11.059,02 punten. De S&P500 won 1,8 procent tot 1.213,55 punten. De Nasdaq steeg 1 procent tot 2.202,36 punten.

AIG (-21,2% tot 3,75 dollar) stond de hele dag in de schijnwerpers. De grootste verzekeraar van de wereld, zag zijn kredietratings verlaagd bij Standard & Poor's en Moody's. Daarmee wordt het ophalen van noodfondsen bedreigd. Er werd dan ook koortsachtig gezocht naar oplossingen. Kort voor het slot doken er berichten op dat de Fed alsnog bereid zou zijn om AIG een lening toe te kennen. Details over een timing voor een akkoord en de omvang van die lening bleven echter uit. AIG was met een verlies van meer dan 60 procent aan de dag begonnen.

Eerder zorgde de Fed met zijn rentebesluit voor een korte spurt omhoog. Het Federal Open Market Comitte (FOMC) van de Fed heeft, ondanks de hoop van de markt op een verlaging, de rente ongewijzigd gelaten op 2,00 procent. De 10 leden van het comité stemden unaniem voor die beslissing, de eerste keer in een jaar tijd. Eerder op de dag werd er door de markt gespeculeerd op een verlaging van de rente. De beslissing  gaf beleggers hoop dat de toestand niet zo erg is als ze lijkt.

De combinatie van al dat nieuws zorgde ervoor dat een aantal financiële aandelen bij de slotbel winstcijfers konden voorleggen. Zo was JPMorgan Chase met een winst van 10,1 procent de sterkste stijger binnen de Dow Jones.

Goldman Sachs, dat naar buiten kwam met beter dan verwachte derdekwartaalcijfers, moest echter een te groot verlies goed maken en sloot 1,8 procent lager op 133,01 dollar. De markt reageerde ontgoocheld op de winstdaling met 70 procent, aangezien Goldman tot dusver werd aanzien als de bank die het best is gewapend tegen de gevolgen van de kredietcrisis.

Morgan Stanley besliste om, in plaats van morgen, nabeurs de boeken te openen over het derde kwartaal. Het aandeel ging in afwachting 10,8 procent lager tot 28,70 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud