Wall Street: Lehman en AIG sturen Dow onder 11.000 punten

In New York gingen de beurzen fors lager nadat zakenbank Lehman Brothers bescherming tegen zijn schuldeisers had aangevraagd. Daarnaast maakten beleggers zich ook zorgen over de toekomst van AIG. Merrill Lynch schoot hoger dankzij een overname door Bank of America. De Dow Jones sloot onder 11.000 punten.

De vorige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan, liet verstaan dat crisissen, zoals de huidige in het financiële systeem, slechts een keer om de eeuw voorkomen. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’, zei hij nog.

Bank of America (-21,3% tot 26,55 dollar) slokt beurshuis Merrill Lynch (+0,1% tot 17,06 dollar) op. De grootste consumentenbank van de VS betaalt ongeveer 50 miljard dollar voor het beurshuis en financiert dat volledig via eigen aandelen. Bank of America haakte dit weekend nog af als potentiële overnemer van Lehman Brothers.

Maandagmorgen vroeg Lehman Brothers bescherming aan tegen zijn schuldeisers via het zogeheten Chapter 11. Naast Bank of America verliet ook het Britse Barclays dit weekend de onderhandelingstafel. ‘Het feit dat er niemand is die zijn nek wil uitsteken, betekent dat niemand de held wil spelen’, vatte een handelaar het samen.

Ook American International Group (AIG) schrikte de financiële wereld op. De verzekeraar zou de verkoop van activa overwegen om zo zijn topkredietrating te vrijwaren. Die stond onder druk omdat onder meer Standard&Poor’s zich zorgen maakt over de toegang tot liquiditeiten. The New York Times schreef verder dat AIG 40 miljard dollar probeert los te weken bij de Fed via een noodkrediet. De koers van AIG kelderde 61 procent lager tot 4,76 dollar. De groep heeft wel toestemming gekregen van de Fed van de deelstaat New York om bij dochterbedrijven 20 miljard dollar op te vragen.

Washington Mutual, de grootste spaarbank van de VS, kelderde 26,7 procent tot 2 dollar. Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat de spaarbank niet in staat zal zijn om nieuw kapitaal of een overnemer te vinden. Washington Mutual zou de komende tweeëneenhalf jaar 19 miljard dollar aan verliezen op de kredietportefeuille moeten slikken. De groep wordt hier en daar al wel eens genoemd als het volgende slachtoffer van de kredietcrisis. De groep sloeg in maart nog een overnamebod van JPMorgan Chase van 4 dollar per aandeel af.

Merrill Lynch heeft zijn adviezen voor Goldman Sachs (-12,1% tot 135,50 dollar) en JPMorgan Chase (-10,1% tot 37 dollar) verlaagd. De analisten denken dat het bankroet van Lehman Brothers aan de winstgevendheid van Goldman Sachs zal knagen. Vandaag komt de groep voorbeurs met kwartaalcijfers. Citigroup zakte 15,1 procent.

Waarnemers schatten de kans op 80 procent dat de Fed het voornaamste rentetarief vanavond zal bijstellen van 2 naar 1,75 procent na de gebeurtenissen van de voorbije dagen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud