Advertentie

Wall Street leidt Europese beurzen lager

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige verliezen de dag uitgegaan. Nochtans waren de markten geruime tijd op weg naar een superdag, de lauwe opening van Wall Street zorgde echter voor de kentering. Financials noteerden verdeeld, met forse verliezen voor de Franse banken Société Générale en Axa. De voedingssector kon als enige winst optekenen.

De banksector noteerde uiterst verdeeld. Grootste verliezer in de Stoxx50 was Société Générale, dat met 9,2 procent de mist inging. Ook Lloyds Banking Group zakte ruim 14 procent. Beide banken kwamen met slechte resultaten op de proppen. Lloyds was bovendien pessimistisch over de economie, omdat ze in hun portefeuille de slechte bedrijfsleningen zien aangroeien. De bank denkt nog steeds een verlies te zullen maken in 2009.

Ook Barclays (+4,2%), Royal Bank of Scotland (-9%) en Axa (-6,4%) verloren terrein. Opmerkelijk, want voor de middag stond de sector nog op forse winst, dankzij Barclays en Axa. Waar de belegger in de voormiddag nog focuste op de positieve elementen in de kwartaalrapporten, verschoof de klemtoon in de namiddag naar de negatieve elementen. Met name de stijging van de probleemkredieten bij Barclays en de omzetdaling bij Axa.

Wie de winst wel kon vasthouden, was Swiss Re (+12,1%). De herverzekeraar zag de winst op jaarbasis dan wel met drie kwart dalen, toch kwam die uit boven de verwachtingen van analisten. Swiss Re zag de kwartaalwinst afnemen tot 150 miljoen Zwitserse frank, of 99,3 miljoen euro, van 624 miljoen frank een jaar geleden. In het vierde kwartaal van 2008 leed de herverzekeraar evenwel nog een verlies van 1,75 miljard frank. De winst in het afgelopen kwartaal kwam hoger uit dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden volgens Dow Jones Newswires op een winst van 44 miljoen frank.

Autobouwer Porsche maakte een forse uitschuiver van 17,9 procent. Porsche en Volkswagen (-1,4%) worden samengevoegd tot één groot autoconcern met de Duits-Oostenrijkse families Porsche en Piëch als grootaandeelhouder. Naar verluidt zouden de families intekenen op een kapitaalverhoging ten belope van 5 miljard euro.

De voedingssector kon wel winnen dankzij sterke cijfers van Unilever (+7,3%). De omzet van 's werelds tweedegrootste voedingsproducent steeg met 4,8 procent dankzij prijsverhogingen. De nettowinst daalde met 43 procent. De resultaten waren wel beter dan de analistenconsensus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud