Wall Street licht hoger richting Fed

(tijd-nieuwslijn) - Op Wall Street is de Dow Jones-index maandag licht hoger gesloten, na eerder op de dag zowel ruimer in de plus als onder het slot van vrijdag te hebben genoteerd. De Nasdaq Composite trok zich op aan adviesverhogingen in de softwarehoek. Handelaren spraken van een zeer rustige handelsdag, waarbij de aandacht van beleggers al was gericht op de voor morgen geplande bijeenkomst van de Federal Reserve.

De algemene verwachting is dat de monetaire beleidsmakers van het Amerikaanse stelsel van centrale banken de rente ongemoeid laten op 1,0%. De belangstelling gaat met name uit naar wat zij te melden hebben over de nabije toekomst. Daarnaast komen in de VS later deze week nieuwe macro-economische gegevens naar buiten, zoals onder meer de detailhandelsprijzen, het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan en het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

De Dow Jones-index sloot maandag uiteindelijk 0,3% hoger op 9.217,35 punten, terwijl ook de S&P500 0,3% aandikte tot 980,59 punten. De Nasdaq Composite pakte 1,1% tot 1.661,51 punten.

Dow-component 3M steeg naar USD 141,90. Het concern liet tijdens beurs weten vast te houden aan zijn winstverwachtingen en stelde daarnaast een 2 voor 1-splitsing van zijn aandelenkapitaal te gaan doorvoeren. Voor het derde kwartaal verwacht 3M, na splitsing, een winst per aandeel exclusief bijzondere posten van USD 0,78-0,80 en voor geheel 2003 van USD 2,95-3,02.

Techfondsen kregen maandag steun van analisten van Merrill Lynch, die het advies voor softwareproducent Oracle verhoogden van neutral naar buy. Ze spraken de verwachting uit dat Oracle zou moeten kunnen profiteren van een geleidelijk herstel van de economie. Het koersdoel bedraagt USD 15. US Bancorp Piper Jaffray stelde het advies voor Oracles branchegenoot Adobe opwaarts bij, van outperform tot strong buy. Oracle won 3,5% tot USD 11,69, en Adobe 4,8% ging hoger naar USD 33,29.

Morgan Stanley moest 0,8% terug naar tot USD 48,14. De staat Massachusetts spant een rechtzaak aan tegen Morgan Stanley. De zakenbank zou regels hebben overgetreden bij het verkopen van gebundelde fondsen. Verder werd in de financiele sector bekend dat First Niagara branchegenoot Troy koopt voor een totaalbedrag in contanten en aandelen van zo'n USD 356,6 miljoen. Het aandeel van de overnamekandidaat schoot 23,1% omhoog, terwijl dat van de bieder 2,0% inleverde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud