Wall Street: Microsoft uitschieter binnen Dow Jones

Op Wall Street staan de toonaangevende indices vrijdagmiddag hoger. De donderdag nabeurs bekendgemaakte cijfers van zwaargewicht Microsoft, en positieve geluiden van Countrywide Financial geven beleggers vertrouwen.

(tijd/betten)Omstreeks 16.25 uur wint de Dow 0,65% tot 13.756,73 punten. De breed samengestelde S&P 500 stijgt met 0,9% op 1.527,61 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 1,4 wint tot 2.790,28 punten.

De euro wint 0,3% ten opzichte van de dollar tot een stand van USD 1,4368. De olieprijs in New York stijgt tijdens de reguliere handel 1,3% tot USD 91,66 per vat. Tijdens de elektronische handel noteerde de olie boven de USD 92.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat overigens 3/32 lager op 99-03/32, waarbij de lange rente stijgt tot 4,27%.

De Dow Jones-index telt tussentijds zes verliezers tegenover 24 winnaars. Bovenaan staat Microsoft met een winst van 10,5%. Grootste verliezer is Walt Disney met een min van 0,9%.

Softwarebedrijf Microsoft overtrof de analistenverwachtingen. De onderneming heeft in het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2007/08 een nettowinst per aandeel gerealiseerd van USD 0,45. Analisten rekenden gemiddeld op USD 0,39 per aandeel. Microsoft wist met name te profiteren van het besturingsprogramma Windows Vista en het computerspel 'Halo 3'. De nettowinst steeg met 23% naar USD 4.289 miljoen.

Countrywide Financial (+7%) stelt dat het vierde kwartaal weer winstgevend zal zijn. De hypotheekverstrekker verwacht dan een winst per aandeel in een range van USD 0,25 tot USD 0,75. Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een winst van USD 0,21 per aandeel. Countrywide sprak die verwachting uit bij de presentatie van zijn derdekwartaalcijfers.

Het jaar 2008 zal volgens de hypotheekverstrekker ook winstgevend zijn. Voor de langere termijn blijven de vooruitzichten volgens Countrywide voor de Amerikaanse huizenmarkt en hypotheekmarkt 'aantrekkelijk'. In het derde kwartaal rapporteerde Countrywide een verlies van USD 1,2 miljard, het eerste kwartaalverlies in 25 jaar.

Ook Merrill Lynch (+6,9%) weet de ogen op zich gericht, na een bericht in de New York Times. De krant meldt op basis van bronnen dat bestuursvoorzitter Stanley O'Neil het idee heeft geopperd voor een fusie. Volgens deze bronnen zou de uitspraak hem wel eens de kop kunnen kosten. 'Hij heeft zich de woede van het bestuur op de hals gehaald', zo schrijft de krant.

O'Neil noemde de mogelijkheid van een fusie met Wachovia zonder daarvoor eerst goedkeuring te krijgen van de bestuurders. 'Daarmee heeft hij het protocol doorbroken', aldus de krant. Het bestuur zou zelfs zo boos zijn dat al namen de ronde doen voor een eventuele opvolging van O'Neil.

Marijn Wellink

marijn@bfn.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud