Wall Street: minieme winst na kwakkelsessie

De beurzen in New York beleefden gisteren een kwakkelsessie, ondanks de goed onthaalde cijfers van de aluminiumgroep Alcoa woensdag nabeurs. Er waren ook sterker dan verwacht gedaalde aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, maar een uitgesproken positieve reactie van de aandelenmarkten bleef uit. Daarvoor bleef de vrees voor het aanslepen van de recessie te veel op de voorgrond.

De Dow Jones noteerde de hele sessie in de buurt van het nulpunt, maar steeg uiteindelijk met 0,1 procent tot 8.183,17 punten. De brede S&P500 sloot 0,4 procent hoger op 882,68 punten, de Nasdaq deed er 0,3 procent bij tot 1.752,55 punten.

Alcoa gaf woensdag nabeurs als eerste inzage in zijn cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf boekte een verlies uit de lopende operaties en exclusief herstructureringskosten van 26 dollarcent per aandeel. Dat was aanzienlijk beter dan het verlies van 38 dollarcent per aandeel waarop analisten vooraf hadden gerekend. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht.

'Er zijn signalen dat de vraag naar aluminium wat aantrekt. De markt is nog steeds uitdagend maar er zijn enkele 'pockets of growth'', klonk het bij de voorstelling van de cijfers. Het aandeel Alcoa moest desondanks 2,4 procent lager tot 9,23 dollar.

Een andere neerwaartse kracht binnen de Dow Jones-index was de farmagroep Merck (-3,7% tot 27,01 dollar). Het aandeel kreeg een adviesverlaging mee van Natixis omdat het cholesterolmiddel Zetia van Merck in vergelijkende tests zou moeten onderdoen voor een gelijkaardig middel van Abbott.

Buiten de Dow en in de financiële sector viel Goldman Sachs op met een winst van 2,7 procent tot 142,32 dollar. Analisten van Bank of America plaatsen het aandeel op de kooplijst, omdat ze ervan uitgaan dat de tweedekwartaalcijfers van Goldman de verwachtingen gaan kloppen. Ze verhogen ook hun prognoses voor de boekjaren 2009 en 2010.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud