Advertentie

Wall Street na volatiele sessie licht hoger

Wall Street is na een volatiele sessie hoger gesloten. Zwaargewichten Home Depot en Caterpillar kondigden reusachtige ontslagrondes aan, terwijl de farmareus Pfizer met een miljardenbod Wyeth binnenrijfde. Daarnaast bleken de huizenverkopen in de VS onverwacht sterk gestegen. Beleggers wisten niet goed wat te denken.

(tijd) - De Dow sloot 0,5 procent hoger op 8.116,03 punten. 20 aandelen stegen, 10 doken in het rood. De brede S&P500 klom 0,6 procent en de technologiezware Nasdaq deed er 0,8 procent bij.

Wall Street schoot erg sterk uit de startblokken, daarbij aangevuurd door de financials. Die klommen stevig hoger na een sussende update van de Britse bankreus Barclays en een nieuwe reddingsboei voor het Nederlandse ING. Toen ook de verkopen van bestaande huizen in december sterker bleken toegenomen dan verwacht, was het feest even compleet. De Dow klom tot iets meer dan 2,5 procent hoger.

Gaandeweg kwamen echter de sombere berichten op het voorplan: Caterpillar (-8,4% tot 32,67 dollar) en Home Depot (-4,7% tot 22,73 dollar) zetten samen 27.000 werknemers op straat om de crisis te bevechten. Aandeelhouders van de graafmachineproducent waren niet onder de indruk, te meer omdat de vierdekwartaalcijfers teleurstelden en Caterpillar een ‘afgrijselijk’ 2009 verwacht. Het besparingsplan van Home Depot kon dan beter bekoren, al profiteerde de doe-het-zelver ook van de sterker dan verwachte huizendata.

De bankaandelen blonken dan weer uit in wispelturigheid. Eerst surfte Bank of America (-3,9% tot 6 dollar) nog mee op het positieve sentiment uit de Europese banksector, maar gaandeweg sloeg de twijfel opnieuw toe. Beleggers snakken naar een definitieve oplossing voor de crisis in de banksector, en verkozen in de tussentijd defensievere waarden uit de telecomsector op te pikken. Aandelen als Verizon en AT&T gingen flink vooruit.

Pfizer (-10,3% tot 15,65 dollar) deed het minder goed en was de grootste daler in de Dow. De farmareus legt 68 miljard dollar (53 miljard euro) op tafel voor Wyeth (-0,8% tot 43,39 dollar), een deel in cash, een deel in aandelen.

Op de brede markt maakte Rohm & Haas een duik (-13,3% tot 57,10 dollar). Dow Chemical (-7,6% tot 13,24 dollar) weigert om de overname van zijn sectorgenoot ter waarde van 15,3 miljard dollar af te ronden. Dat moest normaal gezien ten laatste tegen vandaag gebeuren. Rohm & Haas heeft een procedure aangespannen tegen Dow om de deal toch te laten doorgaan. ‘De wereld is danig veranderd’, verklaarde Dow-topman Liveris de koerswijziging van zijn bedrijf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud