Wall Street: Nasdaq daalt tot laagste punt in zes jaar

(tijd-nieuwslijn/betten) - In de Verenigde Staten zijn de belangrijkste aandelenindices fors lager de dag uitgegaan. De Nasdaq Composite verloor 3% en bereikte de laagste koers in zes jaar. De technologiesector stond onder druk na een reeks negatieve rapporten van effectenhuizen en een omzetwaarschuwing van JDS Uniphase. Ook de aanhoudende dreiging van een oorlog in Irak drukte de stemming.

Volgens een handelaar speelt ook het feit dat we naar het eind van het derde kwartaal toegaan een belangrijke rol in het negatieve sentiment. 'Beleggers zijn bang voor nieuwe teleurstellingen in de winstcijfers van bedrijven.'

De Dow Jones sloot op een verlies van 113,87 punten (-1,4%) op 7.872,15 punten. De S&P500 eindigde 1,4% lager op 833,70 punten, of 11,69 punten onder het slot van vrijdag. De Nasdaq Composite daalde 3% (36,16 punten) tot 1.184,93 punten. De Philadelphia Semiconductor Index moest 5,1% afgeven. Credit Suisse First Boston verlaagde maandag het advies op een groot aantal aandelen uit de chipsector.

De dollar noteerde aanvankelijk lager tegen de euro, maar noteerde aan het eind van de dag een half procent hoger tegen de Europese munt op EUR 1,0231.

Van de 30 aandelen uit de Dow Jones-index eindigden er slechts zes hoger, aangevoerd door Citigroup, met een winst van 2,8%. Eastman Kodak won 2% en McDonalds steeg 1,2%. De dalers werden aangevoerd door Intel, met een verlies van 5,2%. Microsoft verloor 4,7%. CEO S. Balmer stelde volgens de Financial Times dat de marktomstandigheden in Europa moeilijk blijven. Daarnaast stelde SoundView Technology de verwachting voor de resultaten van het bedrijf neerwaarts bij.

Andere sterke dalers binnen de Dow Jones waren JP Morgan (-4,6%), Home Depot (-4,3%) en Alcoa (-3,8%).

Dow-component Wal Mart daalde 3,8% tot USD 52,60. De retailer meldde maandag dat de omzetgroei over september aan de onderkant van de eerder uitgesproken range van 4-6% uit zal komen.

Behalve voor Microsoft verlaagde SoundView Technology maandag ook de taxaties voor de winst per aandeel van onder meer Dell, Apple en Hewlett-Packard. De aandelen van deze bedrijven sloten respectievelijk 2,6%, 0,1% en 0,5% lager.

De technologiesector stond ook onder druk doordat JDS Uniphase maandag bekendmaakte dat het bedrijf in het lopende kwartaal een omzet verwacht die vijf procent onder de eerdere verwachting ligt, als gevolg van aanhoudend zwakke marktomstandigheden in de telecomsector. Het aandeel eindigde maandag 11,7% lager op USD 1,89.

De softwaresector stond ook onder druk door een negatief rapport over de sector van Lehman Brothers. Peoplesoft verloor 5,2% en Veritas daalde 7,0%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud