Wall Street negeert gunstige macro

Een trader in de S&P500-pit van de Chicago Board of Trade. (foto: bloomberg) ©Bloomberg

De Europese aandelenmarkten trokken zich vrijdag op aan de groter dan verwachte groei van de Amerikaanse economie. Wall Street opende eveneens hoger, maar sloot in het rood. Net als donderdag waren het de technologieaandelen die de sfeer verzuurden.

(tijd) - De Amerikaanse economie, de grootste van de wereld, is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 5,7 procent gegroeid. Dat is de grootste toename van de laatste zes jaar en meer dan door economen werd verwacht. Zij hielden het op 4,7 procent groei.

Het cijfer, dat om 14.30 uur op de markten werd losgelaten, dopeerde de beurzen in Europa. De markten stonden al in de plus, onder meer na goede vooruitzichten van BMW, Henkel en Infineon. 

Wall Street

Aanvankelijk vuurde het goeie macronieuws ook Wall Street aan. De Nasdaq ging het meest achteruit (-1,45 procent), de Dow Jones beperkte het verliest tot 0,5 procent . Microsoft, dat nochtans de analistenverwachtingen klopte, ging onderuit. Beleggers stuurden Apple en IBM lager.

Brussel

De Brusselse Bel20-index (+0,7%) kreeg veruit de meeste steun van AB InBev. De bierbrouwer steeg met 2,8 procent tot 36,15 euro. De Londense makelaar Execution Holdings trok het koersdoel op van 40,40 tot 41,20 euro. Eerder op de week  had JPMorgan niets dan lovende woorden voor AB InBev en verhoogde het koersdoel met 3 euro tot 45 euro.

Het Amerikaanse bbp-cijfer zette de dollar op winst. Bovendien bleek uit het rapport dat de consumptie op peil blijft. Genoeg redenen voor Delhaize om 1,3 procent te stijgen tot 56,60 euro. Tot aan de publicatie van het macro-cijfer noteerde het aandeel in het rood.

Op de brede markt ging de meeste aandacht naar Galapagos, dat 5,6 procent hoger schoot tot 10,55 euro. De biotechnologiegroep zei in een trading update het eerste biotechbedrijf op Euronext Brussel te zijn dat geen geld meer zal moeten ophalen op de beurs. Galapagos verhoogde bovendien zijn prognose voor de inkomsten in 2009 van 100 miljoen euro tot ‘minstens 100 miljoen euro’.

Europa

Op de andere Europese beurzen vielen de autowaarden in de smaak. Autobouwer BMW zag zijn omzet vorig jaar weliswaar met bijna 5 procent slinken, maar de groep benadrukte er alle vertrouwen in te hebben winstcijfers voor 2009 te kunnen voorleggen. Voor 2010 verwacht BMW een winstgroei. Het aandeel noteerde 4,8 procent hoger op 30,96 euro.

Sectorgenoot Daimler veerde 3,4 procent op tot 32,425 euro na een adviesverhoging door HSBC.  Volkswagen noteerde 3,7 procent hoger op 58,60 euro, terwijl Renault in Parijs 0,9 procent won tot 34,26 euro.

Ook Henkel, de Duitse fabrikant van consumentengoederen zoals bijvoorbeeld Persil-detergent, verwacht dat zijn operationele winst dit jaar 'merkbaar' hoger zal uitkomen dan in 2009 (1,36 miljard euro). Beleggers belonen dat vertrouwen met een winst van 1,3 procent. 

De Duitse chipspecialist Infineon ging 3 procent hoger tot 4,019 euro nadat de groep haar omzetverwachtingen voor dit jaar fors had op getrokken. Ook de nettowinst in het eerste kwartaal kwam hoger uit dan verwacht.

SR/PS/KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud