Wall Street nipt hoger na makke sessie

©REUTERS

De beurzen in New York beleefden donderdag een kwakkelsessie, ondanks de goed onthaalde cijfers van de aluminiumgroep Alcoa woensdag nabeurs. Er waren ook sterker dan verwacht gedaalde aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, maar een uitgesproken positieve reactie van de aandelenmarkten bleef uit. Daarvoor bleef de vrees voor het aanslepen van de recessie te veel op de voorgrond.

(tijd) - De Dow Jones noteerde de hele sessie in de buurt van het nulpunt, maar steeg uiteindelijk met 0,1 procent tot 8.183,17 punten. De brede S&P500 sloot 0,4 procent hoger op 882,68 punten, de Nasdaq deed er 0,3 procent bij tot 1.752,55 punten.

De Europese beurzen zijn in de plus gesloten, maar hebben aan de slotbel wel wat van hun winsten moeten inleveren. Superbelegger Warren Buffett tempert de opluchting rond de beter dan verwachte resultaten van Alcoa. Buffett is van mening dat een tweede stimuluspakket aan de orde is voor de Amerikaanse economie.

Brussel

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger tot 1.968,69 punten. De Stoxx50 eindigde uiteindelijk bijna 1 procent hoger op 2.313,87 punten. De Eurostoxx50 schreef er 0,9 procent bij tot 2040,79 punten. Een gematigd herstel dus in vergelijking met de beursdaling van de voorbije dagen. 

Eerder op de dag waren de winsten nochtans groter. Alcoa slikte tijdens het tweede kwartaal zo maar even 454 miljoen euro verlies maar daar maken beleggers zich helemaal geen zorgen over want analisten hadden nog een stuk erger verwacht. Alcoa-topman Klaus Kleinfield liet tijdens een analistenconferentie bovendien enkele positieve woorden optekenen. 'Er zijn signalen dat de vraag naar aluminium wat aantrekt. De markt is nog steeds uitdagend maar er zijn enkele 'pockets of growth', zei hij. 

En dat is waar investeerders op hoopten: signalen dat er beterschap is. Maar beleggers willen niet enkel meer horen dat de economie stabiliseert. Ze willen zwart op wit zien dat er een duurzaam herstel is, maar dergelijke signalen zijn er vooralsnog niet. Dat is ook de mening van economen van Goldman Sachs.

Bovendien lijkt Warren Buffett niet helemaal overtuigd van de stabilisering en nakende herstel. In een interview met nieuwszender ABC liet hij verstaan dat een nieuw stimuluspakket aan de orde is. 'De ingrepen tot nu toe zijn als het nemen van een halve Viagra', aldus de superbelegger.

Bedrogen

Alcoa mag dan wel beter dan verwachte cijfers hebben gepubliceerd maar wie denkt dat zekerheid biedt voor een stijgende S&P500 tijdens het resultatenseizoen zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Het persagentschap Bloomberg merkt op dat de resultaten Alcoa in het verleden niet echt richtinggevend waren voor de S&P500-index. Tijdens de voorbije 16 kwartalen was Alcoa slechts 8 keer een goede indicator. Niet beter dus dan gewoon een muntje opwerpen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud