Advertentie

Wall Street: No we can't

Traders op de New York Stock Exchange hadden weinig oren naar de speech van Obama. (foto: bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse aandelenmarkten hadden dinsdag geen oren naar de boodschap van hoop van hun nieuwe president Obama. De latente miljardenverliezen bij vermogensbeheerder State Street zetten de financiële sector in rep en roer. De Dow Jones zakte 4 procent tot onder de psychologische grens van 8.000 punten.

(tijd) - Geen feeststemming op Wall Street, in tegenstelling tot op Capitol Hill waar de 44ste president van de VS zijn langverwachte inauguratiespeech gaf. De Dow Jones kalfde 4 procent af tot 7.949,09 punten. De andere indexen deelden in nog grotere klappen. De S&P500 ging 5,3 procent onderuit tot 805,22 punten en de Nasdaq Composite slikte een verlies van 5,8 procent tot 1.440,86 punten.

Aanleiding voor de fikse verliezen waren het erbarmelijke kwartaalrapport van vermogensbeheerder State Street. Door de financiële crisis plofte de kwartaalwinst 71 procent lager. De groep zag de latente verliezen op zijn portefeuille in het vierde kwartaal bijna verdubbelen, van 3,3 naar 6,3 miljard dollar.

State Street, genoemd naar de straat die het financiële hart van Boston uitmaakt, is één van de belangrijkste spelers in de financiële industrie. De groep is met 1.440 miljard dollar onder beheer wereldwijd de grootste vermogensbeheerder voor grote beleggers, maar zag zijn beheerd vermogen jaar op jaar wel 27 procent krimpen. Bovendien beheert State Street als bewaarnemer voor zo’n 14.000 miljard dollar effecten.

Het slechte rapport van State Street deed het licht in de marktenzalen meteen op rood springen. ‘State Street werd als iets veiliger beschouwd door zijn asset managment met vaste vergoedingen en kleinere risico’s’, verklaarde een trader. State Street kelderde 59 procent en zag daarmee ruim 9 miljard dollar van zijn marktwaarde in rook opgaan.

Het slechte rapport van State Street werd versterkt door de weinig hoopvolle voorspellingen van analisten. Meer en meer van die specialisten menen dat banken zoals Bank of America en Wells Fargo opnieuw nood hebben aan vers kapitaal. Door de onheilsgeluiden was de financials veruit de slechtst presterende sector. De S&P-korf van financials donderde 14 procent lager. De grootste drie dalers in de Dow Jones waren alle banken: Bank of America (-29%), JPMorgan Chase (-20,7%) en Citigroup (-20%).

De meeste andere sectoren stonden onde druk door de vrees dat e uitdiepende recessie zal knagen aan de bedrijfswinsten. Aluminiumreus Alcoa kreeg een tik van 11,4 procent.

SR/KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud