Wall Street: olie zorgt voor nervositeit

Wall Street is woensdag lager geopend. De stijgende olieprijs gooit roet in het eten. Zwakker dan verwachte macro-economische cijfers versterken de stemming. Beleggers zijn daarnaast in afwachting van een toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

(betten) Om 16.15 uur noteert de Dow Jones-index 0,5% lager op 12.331,12 punten, terwijl de S&P 500 0,5% moet inleveren op 1.421,95 punten. De Nasdaq verliest 0,4% op 2.427,56 punten. Op de obligatiemarkt noteert de tienjarige Amerikaanse T-bond 2/32 hoger op 97-01/32, bij een rendement van 4,56%. De euro stijgt met 0,05% ten opzichte van de dollar tot USD 1,3364.

De olieprijs loopt verder op vanwege de aanhoudende geopolitieke spanningen rond Iran. De prijs voor een vat ruwe Texaanse olie stijgt met USD 1,54, ofwel 2,5%, naar USD 64,48 per vat. Om 16.30 uur zal de Amerikaanse regering de wekelijkse olievoorraden bekendmaken, een publicatie die ook nog voor beweging kan zorgen.

Beleggers werden voor het luiden van de openingsbel al onaangenaam verrast door een tegenvallende stijging van de orders voor duurzame goederen in februari. De orders lieten een toename zien van 2,5%. Economen gingen gemiddeld uit van een stijging met 3,5%. Het aantal orders exclusief transportgoederen daalde met 0,1%. Hier werd gerekend op een stijging van 1,8%.

Verder zijn de ogen gericht op Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, houdt om 16.30 uur vanmiddag een toespraak voor het Amerikaanse Congres in Washington over de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten.

Het wordt het eerste optreden van Bernanke sinds de laatste vergadering van de Fed, op 21 maart. Toen hield de Fed de korte rente onveranderd op 5,25%. Beleggers zullen de woorden van Bernanke op een goudschaaltje wegen, om zo de volgende rentestap te voorspellen.

De Dow Jones-index herbergt slechts drie stijgers; Altria (+0,85%), Exxon Mobil en Microsoft (beide +0,4%). De overige fondsen binnen de dertig leden tellende graadmeter noteren op verlies. General Motors (-1,55%), Honeywell (-1,5%) en Wal-Mart (-1,3%) glijden het sterkst omlaag.

Citigroup houdt de schade beperkt tot een min van 0,1%. De koers van het aandeel wordt ondersteund door een opwaardering van Bank of America. Analisten van de bank hebben het advies verhoogd van neutral naar buy en het koersdoel opgeschroefd naar USD 58,00.

Hewlett-Packard raakt 1,1% kwijt. De onderneming heeft de Taiwanese computerproducent Acer aangeklaagd. Het Amerikaanse concern beschuldigt Acer ervan illegaal gepatenteerde technologie te hebben gebruikt in een reeks van zijn producten.

AT&T (-0,7%) krijgt evenmin de handen op elkaar. De operationeel directeur van het telecomconcern heeft aan de Financial Times laten weten dat een miljoen AT&T-klanten heeft aangegeven interesse te hebben in de iPhone van Apple. AT&T-onderdeel Cingular is de exclusieve dienstverlener voor de mobiele telefoon van Apple. Apple verliest 0,3% tot USD 95,22.

Huizenbouwers staan opnieuw negatief in de belangstelling. Na Lennar op dinsdag, is het nu de beurt aan Beazer Homes. Het bedrijf is betrokken bij een strafrechtelijk onderzoek van de FBI. Het federale bureau onderzoekt of het bouwbedrijf fraude heeft gepleegd bij het verstrekken van te hoge hypotheken aan minder draagkrachtige huizenkopers. Het aandeel Beazer Homes keldert met 8,1% naar USD 28,86.

Positieve uitzondering op het negatieve sentiment is Circuit City Stores (+3% op USD 19,48). Het bedrijf, na Best Buy de grootste winkelketen op het gebied van consumentenelektronica in de VS, gaat 3.400 banen schrappen. Hiermee wil Circuit City een kostenreductie realiseren van USD 110 miljoen in 2008 en vanaf 2009 een besparing van ten minste EUR 140 miljoen per jaar.

Naar aanleiding van de herstructureringen heeft het concern overigens wel zijn omzetverwachting voor dit jaar verlaagd. De winkelketen verwacht nu een omzetgroei van 8% in 2007, tegen een eerdere groei van 9-10%. De verwachting voor de identieke omzetgroei voor de winkels in de VS is verlaagd van 7-8% naar 6%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud