Advertentie

Wall Street onderuit in slotminuten

De beurzen op Wall Street beleven een volatiele sessie, maar lijken toch op winst af te stevenen - Foto EPA ©EPA

De indexen op Wall Street zijn na een volatiele dag alsnog met verlies gesloten. Positieve gegevens over de huizenmarkt en enkele goed onthaalde kwartaalrapporten moesten het onderspit delven bij het groter dan verwachte verlies bij Morgan Stanley. Eerder op de dag ginen de graadmeters in Europa wel met winst de dag uit.

(tijd) - In de voormiddag konden de Europese financiële waarden nog genieten van uitspraken van Amerikaans minister van Financiën Tim Geithner, die zei dat de meerderheid van de amerikaanse banken meer dan voldoende gekapitaliseerd is. financiële waarden koersten vlot hoger doorheen Europa.

In de namiddag biechtte Morgan Stanley echter een groter dan verwacht verlies op, waarna de bankenindex van de DJ Stoxx600 in de rode cijfers zakte. Ondertussen zijn die verliezen weer helemaal goedgemaakt, en staan de financials op hetzelfde niveau als tevoren. In Brussel gaan Dexia en Fortis mooi hoger, KBC volgt op enige afstand. 

De Nederlandse bierbrouwer Heineken kwam vanmorgen ongaangekondigd met een kwartaalupdate. Heineken zag in het eerste kwartaal de volumes van 6,3 procent dalen. De volumes staan onder druk als gevolg van een combinatie van factoren: het economische klimaat, ongunstige weersomstandigheden, het rookverbod en hogere accijnzen.

Ook Nestlé, het grootste voedingsconcern ter wereld, zag in het eerste kwartaal de omzet afnemen. De omzetdaling met 2,1 procent was niet verwacht en is een teken dat de recessie overal voelbaar wordt. Nestlé handhaaft wel zijn jaardoelstellingen.

Het Zwitserse farmaconcern Roche kreeg een tik op de beurs van Zürich. Roche maakte zwaar tegenvallende resultaten bekend voor het kankerbehandelingsmiddel Avastin. Onderzoek in een laat stadium heeft uitgewezen dat Avastin niet belet dat patiënten met dikkedarmkanker die werden geopereerd, toch hervallen.

Als tegengewicht voor de lading slecht nieuws, zei producent van huishoudtoestellen Electrolux dat ze de Amerikaanse markt zien uitbodemen in de nabije toekomst. 'We zijn er nog niet door', zegt gedelegeerd bestuurder Hans Strasberg aan persagentschap Reuters. 'Maar het laatste kwartaal zagen we de vraagcurve wat afvlakken. We kunnen dus een bodem verwachten in de nabije toekomst.'

In New York veranderde de stemming meermaals van richting, maar uiteindelijk sloten de beurzen in het rood. Beleggers leken te twijfelen tussen het groter dan verwachte verlies bij Morgan Stanley en een positief macrocijfer over de huizenmarkt. Volgens cijfers van het Federal Housing Finance Agency werden huizen in februari 0,7 procent duurder, de tweede stijging op rij.

Samen met de bankaandelen gingen de indexen in de slotminuten alsnog onderuit. Uiteindelijk ging de Dow Jones de dag uit met een verlies van 1 procent tot 7.886,57 punten, de S&P500 deed er 0,8 procent af tot 843,55 punten. De Nasdaq hield daarentegen nipt het hoofd boven water een klom met 0,1 procent tot 1.646,12 punten. 

KL/BS/RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud