Advertentie

Wall Street onderuit na sombere vooruitzichten

Foto EPA

Wall Street liet dinsdag amper wat over van het optimisme waarmee het maandag de week van start was gegaan. Na een reeks pessimistische vooruitzichten die bedrijven uitstuurden samen met hun derdekwartaalcijfers doemde voor beleggers het recessiespook opnieuw op. Sun Microsystems kreeg de zwaarste klap.

(tijd) - De Dow Jones verloor 2,5 procent tot 9.033,66 punten. De brede S&P500 koerste 3,1 procent lager tot 955,05 punten. De Nasdaq zakte met 4,1 procent 1.696,68 punten.

Beleggers kregen een hele hoop kwartaalrapporten te verwerken. Daaruit kwam in hoofdzaak slecht nieuws. Sombere vooruitzichten over de winsten voor het lopende en het komende boekjaar deden het slechtste vermoeden voor de toestand van de Amerikaanse economie. De ontgoochelende prognoses wierpen ook hun schaduw over de verderde ontspanning van de geldmarkt.

In het oog sprong Sun Microsystems. De ontwikkelaar van computerservers stelt voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,95 tot 3,05 miljard dollar in het vooruitzicht, terwijl analisten gemiddeld aan 3,15 miljard dollar hadden gedacht. Het aandeel kreeg een knauw van 17,5 procent tot 4,77 dollar.

Texas Instruments, producent van halfgeleiders, gaf 6,3 procent prijs tot 16,85 dollar. De groep boekte in het derde kwartaal 26 procent minder nettowinst en verwacht geen verbetering in de laatste drie maanden van het jaar. Het elektronicabedrijf wijt de terugval aan zwakke gsm-verkopen. TI gaat wel zijn aandeleninkoopprogramma versnellen. Industrie

Slechte vooruitzichten kwamen ook uit de industriële sector. De koperproducent Freeport McMoRan (-10,8% tot 32,74 dollar) en staalgroep AK Steel Holding (-7,6% tot 13,96 dollar) voorspelden allebei winstdalingen door moeilijke economische omstandigheiden. Ook het chemieconcern DuPont werd afgestraft. Het aandeel ging 8 procent achteruit tot 33,28 dollar na de voorspelling van tragere groei in de Verenigde Staten en Europa.

Beter verging het de kredietkaartenuitgever American Express. De groep pakte uit met beter dan verwachte derdekwartaalcijfers en legde een kleiner dan verwachte provisie aan voor verliezen in de toekomst. Het aandeel boekte 8,4 procent winst tot 26,39 dollar en was de sterkste stijger binnen de Dow Jones.

3M, maker van kantoor- en bouwartikelen, koerste 4,4 procent hoger tot 60,04 dollar. 3M heeft in het derde kwartaal van 2008 een nettowinst gerealiseerd van 991 miljoen dollar, 3,2 procent meer dan de 960 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar geleden.

Het farmaconcern Pfizer tot slot sloot stabiel op 17,34 dollar na een verdrievoudiging van de nettowinst in het derde kwartaal. De winst klokte af op 2,3 miljard dollar.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud