Advertentie
Advertentie

Wall Street op rozen door Timothy Geithner

Wall Street was vrijdagavond op slag alle ellende van de afgelopen week vergeten toen NBC News meldde dat Timothy Geithner de minister van Financiën wordt onder Barack Obama.

(tijd) - De Dow Jones schoot in het laatste uur van een status quo naar een winst van 6,5 procent. De S&P500 trok 6,3 procent hoger en de Nasdaq won 5,2 procent.

Wall Street heeft duidelijk vertrouwen in Geithner. De huidige voorzitter van de Federal Reserve in New York staat bekend als keiharde onderhandelaar en stressbestendig. Twee zaken die Geithner de komende maanden goed van pas zullen komen, bij de uitvoering van het reddingsplan voor 's lands financiële sector.

Binnen de Dow ving Citigroup (-20%) voor de derde dag op rij de grootste klappen. Citigroup begon de sessie nochtans hoger door het bericht in The Wall Street Journal dat de bank alle opties onderzoekt, waaronder een verkoop van de bank of een fusie met een branchegenoot. In een interne conference call verklaarde gedelegeerd bestuurder Vikram Pandit echter dat hij niet van plan is de organisatie aan te passen en dat het filiaal Smith Barney, een beursmakelaar, niet van de hand wordt gedaan. Dat lieten twee anonieme bronnen weten.

Pandit zei nog dat de financiële toestand van Citigroup solide is en dat het personeel zich niet moet focussen op de koersval van het aandeel. Het aandeel zag afgelopen week 60 procent van zijn waarde verdampen van 9,52 tot 3,77 dollar. De Amerikaanse overheid liet weten dat zij de situatie bij Citigroup op de voet volgt via contacten met de bank.

Sectorgenoten JPMorgan en Bank of America werkten dankzij Geithner ruime verliezen weg en sloten respectievelijk 2,8 procent lager en 2 procent hoger.

De stijgers werden aangevoerd door de oliemaatschappijen en grondstoffenproducenten. Aluminiumreus Alcoa schoot 23,2 procent hoger en Exxon Mobil won 10,7 procent. Newmont Mining trok 25,2 procent aan. Alle profiteerden van de hausse op de olie- en metalenbeurzen en werden tevens opgepikt door koopjesjagers nadat de Amerikaanse aandelen donderdag het laagste peil in elf jaar bereikten. De grondstoffensector verloor de voorbije week, net als de rest van de beurs, flink terrein.

Dell verloor 5,2 procent na de publicatie van het kwartaalrapport donderdag nabeurs. De winst was beter dan verwacht maar de omzet viel tegen.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud