Wall Street pakt tweede winst van de week

Foto AFP ©AFP

Wall Street is voor de tweede keer deze week met winst gesloten. De indexen stonden lange tijd op verlies, maar naar de slotbel toe haalden de kopers toch de bovenhand. Enkele veel beter dan verwachte macrocijfers wogen zwaarder door dan een moeilijke veiling van Amerikaans staatspapier, en het bericht van nieuwe ontslagen bij IBM.

(tijd) - De Dow sloot 1,2 procent hoger op 7.749,81 punten, de S&P 500 klom 1 procent en de Nasdaq steeg 0,8 procent.

De belangrijkste indexen kenden opnieuw een erg volatiele beursdag. De beursdag startte uitstekend met een sterke stijging van de bestellingen van duurzame goederen in februari en een forse opvering van de verkopen van nieuwe huizen. Dat deed beleggers dromen van een herstel van de Amerikaanse economie later dit jaar. ‘De vrije val van de economie in de VS lijkt achter de rug’, zei KBC-econoom Bart Van Craeynest, die opnieuw een kleine groei verwacht vanaf het vierde kwartaal. ‘Maar de neerwaartse risico’s blijven significant.’

Dat leken ook beleggers lange tijd te denken. Zij kozen eieren voor hun geld en stuurden aandelen die recent fors klommen, omlaag. Citigroup (-2% tot 2,95 dollar) was maar een van de stevige dalers in de Dow. Het aandeel noteerde lange tijd bijna 10 procent in de min, maar naar de slotbel toe werden financiële aandelen stevig opgepikt. Daardoor bleven de verliezen relatief binnen de perken.

Naast de meevallende macrodata kregen beleggers nochtans ook slecht nieuws over zich heen. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, moest meer rente betalen dan verwacht op de plaatsing van vijfjarig staatspapier. En Bank of America (+6,7% tot 7,70 dollar) kreeg een ratingverlaging van Moody’s te verwerken. Volgens het ratingbureau zal Bank of America nieuwe overheidshulp moeten krijgen om zijn kapitaalratio’s op peil te houden. Beleggers lieten het niet aan hun hart komen en stuurden het aandeel toch hoger.

Ook vastgoedmakelaar CB Richard Ellis Group, de grootste ter wereld, staat het water aan de lippen. Beleggers reageerden wel dolenthousiast (+63,46% tot 4,92 dollar) op de schuldherschikking die woensdag bekendraakte. Ook de analisten van JPMorgan reageerden enthousiast. Zij verhoogden prompt hun advies tot ‘overweight’. Het aandeel van CBRE verloor sinds eind vorig jaar meer dan 80 procent van zijn beurswaarde.

Bij IBM (-0,4% tot 97,95 dollar) is volgens verschillende persagentschappen dan weer een nieuwe ontslagronde op til. Er zouden 5.000 banen verdwijnen in de Amerikaanse dienstendivisie van de informaticadienstengroep. Die afdeling wordt door de markt nochtans beschouwd als de sterkhouder van de groep.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud