Wall Street positief gestemd naar Thanksgiving

©AFP

Wall Street was goed op dreef. In het laatste handelsuur maakte de Nasdaq een sprong van goed 4 procent, de Dow sloot bijna 3 procent hoger. Autobouwer General Motors werd ruim een derde duurder, op speculatie dat er na Thanksgiving een reddingsplan voor de autogigant uit de bus zal komen.

(tijd) - Tegenvallende macrocijfers uit de VS wezen woensdag wel nog niet op een herstel van de Amerikaanse economie aan de vraagzijde. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel. De gezinsconsumptie viel in oktober terug met 1 procent. Ook de vraag naar duurzame goederen viel in oktober fors terug.

De Chinese overheid heeft de belangrijkste rentetarieven met 108 basispunten verlaagd. Het is de grootste renteknip in elf jaar in het land

De EuroStoxx50 ging 0,5 procent lager tot 2.373,82 punten. De Stoxx50 sloot nagenoeg stabiel op 2.084,75 punten. De voornaamste landenindices sloten met lichte verliezen, enkel de Bel20 ging fors onderuit door GDF Suez.  De Footsie verloor in het laatste handelsuur zijn voorsprong.

De Bel20 zakte 2,1 procent. Het verlies was te wijten aan GDF Suez. In de aanloop naar de investeerdersdag kondigde de Franse nutsgroep vanmorgen aan een verlies te verwachten van 440 miljoen euro op de gasinkomsten, indien de Franse staat de prijzen van gas niet optrekt in het vierde kwartaal. GDF Suez gaat ook een nieuw besparingsplan doorvoeren ter waarde van 1,8 miljard euro, dat tussen nu en 2011 zal worden gerealiseerd. GDF Suez last ook een tijdelijke stop in zijn aandeleninkoopprogramma in. De doelstelling op middellange termijn werden wel bevestigd. Het aandeel verloor 5,5 procent tot 30,97 euro.

Op Wall Street negeerden beleggers vakkundig alle zwakke macrodata. 'Een typische rally naar Thanksgiving', zei een handelaar. De Dow staat ondertussen al 15 procent boven het dieptepunt van vorige week vrijdag. 

KL/RV/PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud