Wall Street remt Europa af

Foto Bloomberg ©mfn online editor import

De Europese beurzen, die al heel de dag mooi hoger stonden, werden na de middag zwaar afgeremd door de erg lage opening van Wall Street. Toch hielden de indexen zowat 1 procent winst over. De Bel20 ging nipt in het rood, vooral door de koersval van zwaargewicht Dexia.

(tijd) - De Bel20 sloot 0,1 procent in de min op 2.061,08 punten. De index telde 8 stijgers, 10 dalers en 2 stabiele aandelen. In Europa sloot de DJ EuroStoxx50 1,2 procent hoger en de DJ Stoxx50 1 procent hoger. Eerder op de dag was de gemiddelde winst nog 3,5 procent.

De opmerkelijkste daler was Dexia, dat 11,95 procent kwijtspeelde tot 4,4 euro. De Belgisch-Franse bankgroep biechtte voorbeurs een kwartaalverlies van 1,5 miljard euro op, meer dan verwacht. Toch opende het aandeel hoger, omdat Dexia tegelijk het langverwachte uitdoofscenario voor de Amerikaanse probleemdochter FSA aankondigde. Bij tweede lectuur was het beleggersoordeel duidelijk minder enthousiast en ging het aandeel zakken. Dexia blijft immers verantwoordelijk voor de eerste 4,5 miljard dollar verliezen op de Financial Products-portefeuille. Als de verliezen groter zijn, dan komt de overheid in ruil voor een extra participatie in Dexia tussen.

KBC boekte wel een licht herstel en ging 1,1 procent hoger naar 26,03 euro, na de forse verliezen van de voorbije paar dagen. KBC Ancora profiteert van de KBC-stijging en won 3,1 procent.

GDF Suez genoot nog na van de mooie resultaten van donderdag. Het aandeel koerste 3,1 procent hoger.

In Europa stegen vooral grondstoffenwaarden en financiële aandelen. De stijging van de koperprijs stuwde mijnbouwers hoger, terwijl financiële waarden hoger gingen na beter dan verwachte resultaten van Crédit Agricole.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud