Wall Street richtingloos na optimistische start

Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelenindices vrijdag zoals verwacht hoger van start gegaan, maar ze zweven nu rond het slot van donderdag. Er staat weinig richtinggevend nieuws op de agenda. Wel krijgt de markt een winstwaarschuwing van een grote Amerikaanse bouwer te verwerken. Daarnaast presenteerde National Semiconductor kwartaalresultaten.

(tijd) Rond 16.20 uur noteert de Dow Jones 0,2% hoger op 11.356,09 en stijgt de S&P 0,1% tot 1.295,24. De Nasdaq tekent ook een winstje op, van 0,05% tot 2.156,40.

De tienjarige Amerikaanse T-bond stijgt 5/32 tot 95-17/32 bij een rendement van 4,76% en voor de euro wordt USD 1,2662 betaald (-0,5%). Voor een vat light crude wordt USD 67,38 betaald (+0,1%).

Van de dertig fondsen in de Dow Jones-index noteren er momenteel 21 hoger en staan er negen lager. GM voert de stijgers aan met een winst van 1,1%, gevolgd door Walt Disney (+1%) en Merck & Co (+0,7%). JP Morgan Chase voert met een verlies van 1,1% de dalers aan, gevolgd door Alcoa (-0,8%).

Voor de derde keer binnen een week is een huizenbouwer met een winstwaarschuwing gekomen: Lennar (-1,85%). Een dag eerder stelden KB Home (onv.) en Beazer Homes (-1,15%) hun winstverwachtingen al naar beneden bij. Het nieuws versterkt de signalen van een afkoelende Amerikaanse huizenmarkt.

Lennar verwacht nu dat de winst in het derde kwartaal uitkomt tussen de USD 1,25-1,35 per aandeel. De bandbreedte ligt beneden de gemiddelde verwachting van analisten. Zij gaan uit van een winst per aandeel van USD 1,81. Eind augustus was luxehuizenbouwer Toll Brothers (-0,15%) aan de beurt.

National Semiconductor, een chipmaker, heeft over het eerste kwartaal van 2006/07 een nettowinst behaald van USD 120,1 miljoen, een stijging van 40%. Per aandeel steeg de winst van USD 0,24 naar USD 0,35, waar door Thomson First Call geraadpleegde analisten gemiddeld USD 0,32 voorzagen.

De omzet van National Semiconductor steeg van USD 494 miljoen naar USD 541 miljoen, in lijn met de consensus. Het bedrijf voegde echter toe dat de omzet in het kwartaal dat eindigt in november 2-5% lager zal uitvallen vanwege weggevallen omzet door verkochte onderdelen. Het aandeel daalt 1,9%.

Moody's heeft Kimberly-Clarks schuldratings op de korrel voor een mogelijke afwaardering. Moody's vindt de kredietpositie van het bedrijf erg zwak in vergelijking met de huidige Aa2 rating, mede vanwege het financiele beleid en de afzwakkende operationele marges. Kimberly-Clark stijgt 0,2%.

Quiksilver, maker van sportmaterialen, zag de winst in het fiscale derde kwartaal teruglopen met 78% door hogere kosten en de impact van seizoensmatig zwakke resultaten bij Rossignol en Cleveland Golf. Quiksilver verdiende in het afgelopen kwartaal maar USD 5,3 miljoen. Quicksilver valt 9,1%.

UBS gaf dienstverlener aan de olie-industrie Schlumberger (+1,9%) een opwaardering mee van neutral naar buy, op waarderingsgronden. De koers van het aandeel is de laatste weken gedaald. Volgens UBS is de koers voornamelijk teruggevallen door externe omstandigheden, het bedrijf presteert goed.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud