Wall Street richtingloos

(tijd-nieuwslijn) - Door een fors koersval in het laatste halfuur van de handel zijn de belangrijkste indices op Wall Street donderdag opnieuw met forse verliezen de dag uitgegaan. Volgens handelaren gebruikten beleggers het uitblijven van overtuigend positief economisch nieuws aan om winst te nemen. De Dow Jones stond vooral onder druk door een koersdaling van bijna 18% van Eastman Kodak, nadat het bedrijf besloot het interim-divivend fors te verlagen.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk op een verlies van 81,55 punten of 0,9% op 9.343,96 punten. De S&P500 daalde 0,6% op 1.003,26 punten en de Nasdaq Composite verloor 1,4% op 1.817,20 punten. De dollar noteerde bij het slot van Wall Street nagenoeg onveranderd tegen de euro op EUR 0,8696.

Beter dan verwachte werkloosheidscijfers konden de markt donderdag niet helpen. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige week weliswaar onverwachts gedaald met 19.000 tot 381.000, maar het cijfer zegt volgens analisten weinig omdat door de orkaan Isabel een aantal kantoren waar mensen een werkloosheidsuitkering kunnen aanvragen waren gesloten.

Minder goed was het cijfer voor de orders voor duurzame goederen. Deze daalden met 0,9%, waar een stijging van 0,6% was verwacht.

Van de 30 aandelen uit de Dow Jones index eindigden er slechts acht hoger en moesten 22 aandelen inleveren. De grootste stijger was het aandeel Walt Disney, met een winst van 2,5%. Goldman Sachs verhoogde donderdag het advies op het aandeel van in-line naar outperform. Ook de taxaties voor de winst per aandeel werden verhoogd.

Andere stijgers waren Exxon Mobil (+0,7%), SBC Communications (+0,6%) en Wal-Mart (+0,5%).

De onbetwiste verliezer onder de Dow-fondsen was donderdag het aandeel Eastman Kodak. Het aandeel moest niet minder dan 17,9% inleveren op USD 22,15, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het halfjaarlijkse dividend wordt teruggebracht van 80 cent naar 25 cent. Eastman Kodak maakte verder bekend dat het bedrijf een nieuwe weg wil inslaan. Het bedrijf is nu nog sterk in ontwikkeling van films, maar wil zich in de toekomst meer gaan richten op digitale grafische producten.

Veel verhandeld op de Nasdaq was het aandeel van elektronicabedrijf Flextronics. Een rechter in Californie veroordeelde het bedrijf tot het betalen van USD 1 miljard aan Beckman Coulther vanwege het niet naleven van een contract. Flextronics tekent beroep aan. Het aandeel verloor 7,3% op USD 13,90.

Chipfabrikant Micron Technology daalde 3,7% op USD 13,58. Het bedrijf maakte bekend over het vierde kwartaal een verlies te hebben geleden van 20 cent, veel minder dan verwacht. Belangrijker was misschien nog wel dat Micron tevens liet weten dat Intel een investering van USD 450 miljoen in het bedrijf heeft gedaan. Intel leverde 1,2% op USD 27,45.

Computerfabrikant Dell hield donderdag een conference call, waarin bedrijf de plannen besprak om actief te worden op de markt voor consumentenelektronica, zoals mp3-spelers en flat-tv's. Sommige analisten spraken reeds hun bezorgdheid uit over de plannen van Dell om een plek te veroveren op deze moeilijke markt. Het aandeel won 0,1% op USD 33,92.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud