Wall Street sluit bescheiden hoger

Wall Street is maandag hoger aan de nieuwe week begonnen. Overnamenieuws bood beleggers steun. In een stabiele handelssessie bleven de plussen echter bescheiden. De stemming was afwachtend in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve aanstaande donderdag. Ook een oplopende olieprijs zette druk op de koersen.

(tijd) De Dow Jones-index sloot 0,5% hoger op 1.1045,28, terwijl de breed samengestelde S&P500 eveneens 0,5% won op 1.250,56. De technologiezware Nasdaq steeg met 0,6% naar 2.133,67 punten.

Op de obligatiemarkt stond de tienjarige Amerikaanse T-bond aan het eind van de dag 2/32 lager op 92-05/32, bij een effectief rendement van 5,24%. Voor een euro moest USD 1,2577 (+0,6%) worden betaald.

De prijs voor een vat olie liep gedurende de dag op, om 1,3% hoger te sluiten op USD 71,80. Nieuwe zorgen over de olietoevoer vanuit Iran en het naderende Amerikaanse orkaanseizoen zorgden voor onzekerheid op de Newyorkse olietermijnmarkt.

Van de dertig Dow-fondsen sloten er vierentwintig hoger en zes lager. General Motors (+2,9%), Walt Disney (+1,9%) en Pfizer (+1,6%) voerden de winnaarslijst aan. Johnson & Johnson (-1,8%), Hewlett-Packard (-0,5%) en Verizon (-0,15%) behoorden tot de grootste dalers.

Johnson & Johnson maakte bekend voor USD 16,6 miljard (circa EUR 13,3 miljard) de consumentenactiviteiten van Pfizer over te nemen. Hiermee haalt de fabrikant van pleisters en baby-shampoo producten als Listerine-mondwater en Nicorette-pleisters in huis. Niet ongebruikelijk bij een acquisitie-aankondiging, moest Johnson & Johnson terrein prijsgeven. Het aandeel sloot 1,8% lager op USD 60,21.

Het aandeel Pfizer deed het een stuk beter. De farmaceut wil de opbrengst uit de verkoop investeren in nieuwe producten en innovatieve technologieen. Ook wil het bedrijf de komende twee jaar voor USD 17 miljard aan eigen aandelen inkopen. Beleggers beloonden Pfizer hiervoor met een koersstijging van 1,6% op USD 23,01.

Aluminiumproducent Alcoa (+1,5%) profiteerde van de consolidatie binnen de metaal- en mijnbouwsector. Zo was er allereerst de overname-overeenkomst tussen Mittal Steel en Arcelor. Waar het aandeel Mittal in Amsterdam 3,7% verloor, daalde het in de Verenigde Staten met 2,4% naar USD 31,40.

Een tweede overname in de grondstoffensector kon op het conto worden geschreven van het Amerikaanse Phelps Dodge. De koperproducent uit Arizona neemt de Canadese nikkelmijnbedrijven Inco en Falconbridge over voor USD 40 miljard. Het betreft de grootste overname tot nu toe in de mijnbouwsector.

Bij het gecombineerde bedrijf, dat Phelps Dogde Inco gaat heten, komen meer dan 40.000 mensen in ruim veertig landen te werken. De onderneming zal de grootste producent van nikkel zijn en de grootste beursgenoteerde producent van koper. Phelps Dodge verloor 8,1% tot USD 76,23. Inco en Falconbridge wonnen respectievelijk 10,2% en 5,1%.

Chipmaker Intel steeg met 1,6% naar USD 18,28. Het aandeel was in trek na de mededeling van het bedrijf dat het van plan is deze week zijn nieuwe Xeon-processoren voor servers te gaan verschepen.

Ook Microsoft (+1,4%) kon een koerswinst optekenen. Het softwarebedrijf kondigde samenwerkingsverbanden aan met Hewlett-Pakard, Motorola en andere elektronicaproducenten. De samenwerking moet leiden tot nieuwe software die de communicatie tussen werknemers vereenvoudigt.

Elders op de beurs sloot Lennar 2,6% hoger op USD 45,68, nadat de huizenbouwer hoger dan verwachte kwartaalcijfers presenteerde. Daarmee lieten beleggers de winstwaarschuwing, waarmee het bedrijf eveneens kwam, links liggen. Lennar heeft zijn winstverwachting voor heel 2006 verlaagd naar USD 8,00 tot USD 8,25 per aandeel. Eerder ging het concern nog uit van een winst per aandeel van USD 9,25 voor dit jaar.

Home Depot steeg met 0,6% naar USD 36,64. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een informeel onderzoek gestart naar de toekenningspraktijken voor optieregelingen van de doe-het-zelfketen. Home Depot verwacht niet dat het onderzoek een materieel negatief effect op zijn geconsolideerde financiele positie of operationele resultaten zal hebben. Sectorgenoot Lowe's won 1,9% op USD 62,01.

De stemming in de huizen- en bouwmaterialensector werd gesteund door meevallende cijfers over de Amerikaanse woningmarkt. Zo steeg het aantal verkochte nieuwe huizen in de maand mei, waar economen op een daling hadden gerekend. De verkopen namen met 4,6% toe tot een naar het jaar omgerekend aantal van 1,234 miljoen. Economen hadden een gemiddelde van 1,120 miljoen becijferd.

Tot de dalers op Wall Street behoorde vandaag onder andere Boston Scientific. Het aandeel verloor 6,6% op USD 17,06. Het bedrijf, dat eerder dit jaar na een felle strijd Guidant overnam, moet partijen pacemakers en defibrillatoren terugtrekken uit de verkoop en uit ziekenhuisvoorraden vanwege problemen die tot uitval van de medische apparaten kunnen leiden.

Ook de koers van Warren Buffetts Berkshire Hathaway liep terug. Het aandeel van de investeringsmaatschappij verloor 0,65% nadat Buffett, de op een na rijkste man ter wereld, bekendmaakte 85% van zijn fortuin van USD 44 miljard te zullen schenken aan liefdadigheid. Het merendeel van zijn gift gaat naar de Bill and Melinda Gates Foundation.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud