Wall Street sluit fors hoger

Op Wall Street zijn de grote aandelenindices maandag fors hoger gesloten, met aan kop de farmaciesector. Een grote acquisitie in de zorgsector en goed ontvangen cijfers van medicijnenmaker Merck stuwden het sentiment.

(tijd) Met een half oog werden ook diplomatieke pogingen in de gaten gehouden om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen.

De olieprijs steeg in New York uiteindelijk met 0,8%, maar was een groot deel van de dag lager. Handelaren reageerden enigszins positief op het feit dat Israel bereid lijkt om een internationale troepenmacht te aanvaarden in Libanon. De Amerikaanse minister Rice bezocht het Midden-Oosten.

Bij de slotbel noteerde de Dow Jones 1,7% hoger op 11.051,05 en won de S&P 1,7% tot 1.260,91. De Nasdaq tekende een plus op van 2,05% tot 2.061,84. De tienjarige Amerikaanse T-bond bleef gelijk op 93-21/32 bij een rendement van 5,02% en voor de euro werd USD 1,2623 betaald, een min van 0,6%.

In de Dow Jones was de stemming zeer positief met 29 stijgers en 1 daler. Merck was de grootste procentuele stijger en pakte 4,3%. De grootste daler aan het eind van de dag was Altria (-0,2%).

American Express bleef maandag wat achter (+0,1%). De financiele dienstverlener realiseerde in het tweede kwartaal van 2006 een winst per aandeel uit voortgezette activiteiten van USD 0,78. Dat cijfer was echter nog niet geschoond van alle posten. Na berekening van Bloomberg News bleek dat de geschoonde winst per aandeel eigenlijk is beland op USD 0,734. Analisten becijferden USD 0,74.

Dow-component Merck heeft zijn winstverwachting voor dit jaar opnieuw opwaarts bijgesteld. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers verhoogde het bedrijf ook al eens de winstverwachting.

In het tweede kwartaal boekte Merck een winst per aandeel exclusief buitengewone posten van USD 0,73. Inclusief herstructureringslasten kwam de winst per aandeel uit op USD 0,69. Analisten geraadpleegd door Thomson Financial gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,65.

's Werelds tweede chipmaker voor pc's AMD (-4,8%) neemt voor USD 5,4 miljard de Canadese producent van grafische processoren ATI over. Het concern betaalt USD 4,2 miljard in contanten en 57 miljoen aandelen AMD. Op basis van de slotkoers van vrijdag wordt USD 20,47 betaald per aandeel ATI.

Schering-Plough, een farmaciebedrijf, heeft over het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van USD 237 miljoen. Exclusief herstructureringslasten bedroeg de winst USD 375 miljoen of USD 0,25 per aandeel. De omzet kwam uit op USD 2.818 miljoen. Analisten gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,17 op een omzet van 2.650 miljoen. Het aandeel steeg maandag zo'n 5,7%.

HCA (+3,4%), een ziekenhuisketen in de VS, wordt voor een bedrag van USD 21,3 miljard eigendom van een consortium van investeerders, met Bain Capital, KKR, Merrill Lynch en HCA-oprichter Thomas F. Frist jr. De groep betaalt USD 51 per aandeel HCA en neemt ook nog eens USD 11,7 miljard aan schulden over, waardoor het totale overnamebedrag voor de zorgketen belandt op USD 33 miljard.

Vodafone Group, dat maandag met cijfers kwam, heeft nog steeds niet de intentie om haar belang van 45% in de Amerikaanse operator Verizon Wireless van de hand te doen. De meerderheid van Verizon Wireless is in handen van Verizon (+2,3%), dat al aangaf volledig controle te willen krijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud