Wall Street sluit fors lager door afhakende consument

Een forse daling van de retailverkoop en een waarschuwing van gsm-producent Nokia voor een krimpende markt in 2009 duwden de beurzen in New York vrijdag diep in het rood.

(tijd) - De Dow Jones sloot 3,8 procent lager op 8.498,10 punten. De S&P500 zakte 4,2 procent weg tot 873,31 punten. De technologiezware Nasdaq sloot 5 procent in het rood op 1.516,85 punten.

De Amerikaanse consument laat het meer en meer afweten. In oktober kocht hij 2,8 procent minder dan een jaar eerder. De daling is de grootste sinds de metingen in 1992 begonnen. Consumentgerelateerde aandelen stonden door het nieuws zwaar onder druk. Wal-Mart, 's werelds grootste supermarktgroep, verloor 4 procent, terwijl Home Depot 7,6 procent prijsgaf.

De Amerikanen zijn vorige maand ook een pak minder gaan tanken. De verkoop van de tankstations nam met 13 procent af. Chevron verzwakte 3,8 procent na eerder ruim 5 procent in het rood te hebben gestaan. ExxonMobil sloot 2,3 procent lager.

Ook de waarschuwing van Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, miste zijn effect niet. Qualcomm, producent van chips voor mobieltjes, moest 5,4 procent lager en gsm-fabrikant Motorola donderde 10,9 procent omlaag.

De genationaliseerde hypotheekspecialist Freddie Mac leed over het derde kwartaal een nettoverlies van 25,3 miljard dollar. Omdat de netto actiefwaarde onder nul dreigt te zakken heeft Freddie Mac de overheid om 13,8 miljard dollar vers kapitaal gevraagd. Het aandeel kelderde met 8,2 procent. Sectorgenooot Fannie Mae, wiens business eveneens bestaat in het opkopen en herverpakken van hypotheekleningen, ging 12,9 procent lager.

De concurrentie-autoriteiten in de VS hebben InBev groen licht gegeven voor de overname van Anheuser-Busch. InBev moet wel de verkoop en productie van de Labatt-bieren in de VS van de hand doen. Het aandeel Anheuser-Busch ging 0,8 procent hoger tot 68,50 dollar. In drie weken tijd is het aandeel voetje voor voetje richting InBevs biedprijs van 70 dollar geslopen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud