Wall Street sluit fors lager

De belangrijkste indices op Wall Street zijn dinsdag fors lager gesloten. Du Pont en General Motors drukten zwaar op de Dow. Beleggers bereidden zich daarnaast al voor op een verwachte renteverhoging van de Federal Reserve aanstaande donderdag.

(tijd) Vooral de toelichting op het rentebesluit van Fed-voorzitter Ben Bernanke zal daarbij onder het vergrootglas worden gelegd. De financiele markten hopen hierin aanwijzingen te vinden voor toekomstige rentestappen. De angst bestaat dat een te hoge rente een rem zet op de economische groei.

De Dow Jones-index verloor ruim 120 punten, de grootste val van de afgelopen drie weken, en eindigde op 10.924,74 (-1,1%), terwijl de S&P500 0,9% verloor op 1.239,20. Zwakte in de technologiehoek duwde de Nasdaq 1,6% omlaag tot 2.100,25 punten.

Op de obligatiemarkt steeg de tienjarige Amerikaanse T-bond met 7/32 naar 92-13/32, bij een effectief rendement van 5,20%. De euro stond bij het slot van Wall Street vrijwel onveranderd op USD 1,2581.

De prijs voor een vat olie liep op tot USD 72,00. De sluiting van een belangrijke waterweg in Louisiana, afgelopen week, voedde zorgen over de toereikendheid van benzinevoorraden. De sluiting vond plaats in aanloop naar Independence Day volgende week, wanneer veel Amerikanen er met de auto op uit trekken. Ook de bezorgdheid over de olietoevoer vanuit Iran hield aan.

Van de dertig Dow-fondsen sloten er slechts vier hoger. De overige zesentwintig aandelen eindigden met verlies. Exxon Mobil (+1,4%) profiteerde van de stijgende olieprijs en voerde de winnaars aan, gevolgd door Altria (+0,5%) en Microsoft (+0,2%). Grootste dalers waren General Motors (-6,7%), Du Pont (-2,8%) en Boeing (-2,3%).

Du Pont moest terrein prijsgeven na het nieuws dat het Franse mediabedrijf Vivendi zijn belang in het Amerikaanse chemiebedrijf heeft verkocht voor USD 671 miljoen. Het aandeel zakte terug tot USD 40,88.

General Motors (GM) verloor 6,7% tot USD 25,90. De autoproducent maakte maandagavond laat bekend dat 35.000 werknemers gebruikmaken van een aangeboden vertrekregeling of de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Hierdoor liep de koers van het aandeel aanvankelijk op.

De daling werd echter ingezet na uitspraken van Paul Ballew, GM's verkoopanalist. Hij verwacht dat de verkopen in de totale auto-industrie dit jaar licht lager zullen uitvallen dan vorig jaar vanwege hogere benzineprijzen en de oplopende rente.

De acquisitiegolf, die de Amerikaanse beurs gisteren hoger tilde, kabbelde vandaag na. Zo wordt Univision Communications (+6,15%), een Spaanstalig mediabedrijf in de Verenigde Staten, overgenomen door een consortium van onder meer Providence Equity Partners, Texas Pacific Group en Thomas H. Lee Partners.

Het consortium betaalt USD 36,25 per aandeel Univision of in totaal USD 13,7 miljard, inclusief USD 1,4 miljard aan schulden. Univision is naar eigen zeggen het snelstgroeiende mediabedrijf in Amerika. Het bedrijf bedient de Spaanstalige gemeenschap en heeft een leidend marktaandeel op televisie-, radio-, muziek- en internetgebied.

Ook in de bankensector was er consolidatienieuws. Citizens Banking Corporation neemt voor USD 1,05 miljard Republic Bancorp over. De twee banken zijn actief in het midwesten van de Verenigde Staten met het hoofdkantoor in de staat Michigan. ABN AMRO is met LaSalle Bank Midwest de grootste bank in deze staat gemeten in deposito's.

Met de overname wordt het aandeel Republic Bancorp gewaardeerd op USD 13,86. Het aandeel klom met 17,8% richting deze waardering, naar USD 12,45. Citizens Banking raakte 8,8% kwijt op USD 24,66.

Verder werd bekend dat de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis een overeenkomst heeft getekend met Duke Energy over de overname van Cinergy Marketing & Trading en Cinergy Canada, beide volle dochters van Duke en ook bekend als CMT. CMT is een in Houston, Texas gevestigd marketing- en handelsplatform dat actief is op alle stroom- en gasmarkten in Noord-Amerika.

De basisovernameprijs bedraagt ongeveer EUR 165 miljoen. Fortis zal bij sluiting tevens een bedrag betalen gelijk aan de waarde van de handelsportefeuille. De totale aankoopprijs zal in de orde van grootte van EUR 330 miljoen liggen. Het aandeel Duke Energy sloot onveranderd op USD 28,52.

Goodyear Tire & Rubber daalde met 2,85% naar USD 10,55. Het aandeel werd omlaaggetrokken door negatieve uitspraken van zijn Japanse sectorgenoot Bridgestone. Deze bandenmaker heeft zijn jaardoelstellingen met 35% verlaagd vanwege stijgende kosten voor rubber, olie en andere grondstoffen.

Positief macro-economisch nieuws wist geen verlichting te brengen. Het consumentenvertrouwen in juni steeg harder dan verwacht, naar 105,7. Economen gingen uit van een indexcijfer van 103,9.

Nieuws over de woningmarkt kwam uit conform verwachting. Zo daalde het aantal verkopen van bestaande huizen in mei met 1,2% naar 6,76 miljoen, precies zoals economen hadden voorzien.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud