Wall Street sluit hoger dankzij farmasector

In New York zijn de indices maandag hoger gesloten. Beter dan verwachte bedrijfscijfers uit onder meer de farmaciesector ondersteunden het sentiment. Daarnaast namen zorgen over een vertraging van het aantal overnames af door de aankondiging van enkele miljardenovernames.

(betten) Binnen de toonaangevende Dow Jones sprong Merck & Co in het oog met een plus van 6,75% op USD 52,33. Het farmacieconcern versloeg met een winst per aandeel van USD 0,77 de gemiddelde verwachting in de markt.

Bovendien verhoogde het concern voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting voor 2007. Merck & Co rekent nu op een winst per aandeel van USD 2,80-2,95, waar het voor dit jaar eerder USD 2,40-2,55 voorzag.

Ook Schering-Plough en Halliburton kwamen met resultaten die de marktverwachting versloegen. Volgens een handelaar kunnen de indices deze week een flinke stap omhoog zetten nu blijkt dat bedrijfsresultaten opnieuw boven verwachting zijn.

De Dow Jones-index zette opnieuw de aanval in op de 14.000-punten grens, maar haalde deze uiteindelijk niet. De hoofdgraadmeter bleef hangen op 13.943,42 punten, ofwel een plus van 0,7%. De brede S&P500 steeg 0,5% tot 1.541,57 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,1% vooruitging tot 2.690,58 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde bij het sluiten van de aandelenmarkt onveranderd op 94-25/32, bij een rendement van 4,94%. De euro verloor 0,3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3803.

Binnen de Dow Jones eindigden zeven fondsen in het rood, met als grootste verliezer Alcoa (-1,5%), Caterpillar (-1,4%) en Home Depot (-1,1%). De overige 23 fondsen sloten in de plus.

Schering-Plough (-0,6%) heeft over het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst gerapporteerd van USD 517 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar eerder. Het farmaciebedrijf dat Organon overneemt van Akzo Nobel, zag de winst per aandeel ex-items belanden op USD 0,41, tegen een gemiddelde analistenverwachting van USD 0,35.

Ook Halliburton, de op een na grootste aanbieder van diensten aan de olie-industrie, profiteert van kwartaalcijfers die hoger waren dan de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel won 3,25%.

Wal-Mart Stores (+0,1%) meldde dat het deze week 16.000 artikelen in prijs zal verlagen. Het grootste detailhandelsconcern ter wereld maakt zich op voor de qua verkoopcijfers belangrijke weken waarin de scholen weer beginnen.

Op overname- en fusiegebied maakten Transocean (+5,5%) en GlobalSantaFe (+4,8%), twee internationale offshore boorbedrijven, hun voornemen tot een fusie bekend. Hierdoor zal een combinatie ontstaan met een marktwaarde van USD 53 miljard.

United Rentals (+1,9%) ontving een overnamebod van de private investeerder Cerberus Capital Management, ter waarde van USD 6,6 miljard. In totaal biedt Cerberus USD 34,50 per aandeel in contanten voor het verhuurbedrijf van onder meer bouwgereedschappen. De overnameprijs biedt een premie van 25% bovenop de slotkoers van 10 april.

Arrow International wist 16,7% bij te schrijven. Teleflex, een fabrikant van onder meer instrumenten gebruikt door chirurgen, koopt de maker van medische apparaten voor USD 2 miljard. Dit houdt een premie in van 20% ten opzichte van de slotstand op 20 juli.

Bierproducent Anheuser-Busch bewoog op een rapport van Citigroup. Daarin schrijft een analist een fusie tussen de Belgisch-Braziliaanse bierbouwer InBev en Anheuser-Busch in de komende jaren 'waarschijnlijk te achten'. De producent van Budweiser bier pluste 1,1%.

Op macro-economisch vlak stond er vandaag geen belangrijke Amerikaanse data op de agenda.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud