Wall Street sluit hoger

(tijd-nieuwslijn) - Wall Street is maandag hoger gesloten. De dalende olieprijs bepaalde grotendeels het sentiment op een dag dat sectoroverschrijdend bedrijfsnieuws ontbrak en op het macro-economisch front evenmin veel viel te beleven.

De prijs voor een vat ruwe olie zakte in New York met 1,8% naar USD 59,47. De daling werd toegeschreven aan het ongebruikelijk zachte weer in sommige delen van de Verenigde Staten, dat nog wel even lijkt aan te houden en daardoor het energiegebruik in het land tempert.

De Dow Jones-index sloot 0,5% in de plus op 10.586,23 punten en de brede S&P 500-index won 0,2% tot 1.221,81. De Nasdaq Composite pakte 0,4% op 2.178,24 en staat nu weer op winst ten opzichte van eind 2004. De tienjarige T-bond steeg 7/32, terwijl het effectief rendement 4,67% bedroeg. De euro noteerde vlak ten opzichte van de dollar, op USD 1,1806.

De Dow Jones telde bij het slot 23 stijgers en 5 dalers; Honeywell en General Electric sloten onveranderd. Bij de winnaars ging Alcoa aan kop met een plus van 3,1% op USD 25,94. Intel klom met 2,1% en Citigroup dikte 1,8% aan. Exxon Mobil liet procentueel de grootste veer door 1,4% af te slanken tot USD 57,10. Verizon Communications en SBC Communications verloren ieder 1,1%. Johnson & Johnson steeg met 0,9% naar USD 61,43.

Johnson & Johnson is door Guidant voor de rechter gedaagd; het bedrijf eist dat de overname van de maker van medische apparatuur doorgang vindt. Johnson & Johnson liet begin november weten zich niet langer verplicht te voelen Guidant voor ruim USD 25 miljard over te nemen, nadat de onderneming 109.000 defecte defibrillatoren had moeten terughalen, met een koers- en winstval als gevolg. Maandag verloor het aandeel Guidant 2,4%.

Goldman Sachs leverde 1,4% in tot USD 129,15. JP Morgan heeft het aandeel van de branchegenoot van de zogeheten focus-lijst verwijderd, omdat het onlangs het koersdoel heeft overschreden. Het overweight-advies werd gehandhaafd. De zakenbank haalde ook internetbedrijf Yahoo! van de lijst; het aandeel won desondanks 0,1% tot USD 37,90.

Yahoo! zou een van de geinteresseerden zijn in een belang in Time Warner-onderdeel America Online. Maar volgens de New York Times maakt softwaregigant Microsoft momenteel de meeste kans om als overwinnaar uit de bus te komen. De krant baseert zich op twee niet bij naam genoemde personen die bij de onderhandelingen zijn betrokken. Microsoft pakte 1,3%.

El Paso (-5,8% tot USD 11,31) meldde over het derde kwartaal een verlies te hebben geleden van USD 312 miljoen, tegen USD 214 miljoen verlies een jaar eerder. De eigenaar van het grootste gaspijplijnnetwerk in de VS verloor USD 390 miljoen op derivaten die waren bedoeld om het prijsrisico van gas- en olieproductie af te dekken. Daarnaast schreef El Paso USD 159 miljoen af op zijn belang in Midland Cogeneration Venture.

Qualcomm daalde met 0,4% naar USD 44,64. De op een na grootste producent van microchips voor mobiele telefoons ter wereld introduceerde een nieuw aandeleninkoopprogramma met een omvang van maximaal USD 2,5 miljoen. Het plan vervangt een programma, waaronder Qualcomm nog voor USD 1 miljard aan eigen stukken kon inkopen. In een apart persbericht beschuldigde de Amerikaanse onderneming Nokia van het schenden van twaalf patenten en kondigde ze gerechtelijke stappen aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud