Wall Street sluit hoger

De aandelenindices in New York zijn maandag hoger de dag uitgegaan. De handel was weinig spectaculair. Wall Street draaide slechts een halve dag. Amerikanen bereidden zich voor op Independence Day, de nationale feestdag die morgen wordt gevierd.

(tijd) Dinsdag zal de aandelenbeurs in New York daarom de gehele dag gesloten zijn. Wel werden maandag macro-economische cijfers bekendgemaakt. Zo bleek een half uur na de openingsbel dat de bouwuitgaven in de maand mei onverwacht met 0,4% waren gedaald. Economen gepolst door Thomson Financial verwachtten een lichte groei van 0,1%, tegen een daling van 0,1% een maand eerder.

Daarnaast keek men naar de inkoopmanagersindex over de maand juni. Economen hadden gerekend op een lichte stijging van 54,4 in mei naar 54,8. De ISM Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) daalde afgelopen maand onverwacht naar 53,8.

De Dow Jones sloot 0,7% hoger op 11.228,02 punten. De breed samengestelde S&P500-index liep op met 0,8% naar 1.280,19 en de technologiezware Nasdaq Composite steeg met 0,8% naar 2.190,43. Op de aandelenbeurzen in New York waren 1841 stijgers te vinden, tegen 757 dalers en 103 onveranderde fondsen.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 lager op 92-25/32, bij een effectief rendement dat opliep naar 5,15%. Voor de euro werd USD 1,2807 (+0,1%) betaald. De olieprijs viel in New York met 0,1% terug tot USD 73,85.

De Dow telde 25 stijgers en vijf dalers. JP Morgan (+2,9%), Hewlett-Packard (+2,6%) en Alcoa (+2,3%) waren de grootste winnaars. Alcoa profiteerde nog van een rapport van JP Morgan van afgelopen week. Daarin stelde de effectenbank dat branchegenoten van Alcoa, zoals Rio Tinto en BHP Billiton, genoeg geld hebben om aan een overname te denken.

De grootste verliezers in de blue chip-index waren General Motors (-1,3%), Wal-Mart (-1,25%) en Boeing (-0,7%).

Net als vrijdag stond General Motors ook vandaag weer in de belangstelling. Voor het weekeinde won het autofonds bijna 9%, nadat grootaandeelhouder Kirk Kerkorian er bij de Amerikaanse autofabrikant op aan had gedrongen een alliantie aan te gaan met het Franse Renault en diens Japanse partner Nissan.

Naar maandag bleek, staan Renault en Nissan niet onwelwillend tegen een driemanschap dat wereldwijd kan opereren. De besturen van beide bedrijven hebben al vergaderingen belegd om zich over het voorstel van Kerkorian te buigen.

Volgens Banc of America is het scenario van een mondiaal verbond van automakers niet geheel ondenkbaar en daarom gaf de bank het aandeel General Motors een adviesverhoging mee. Het fonds werd opgewaardeerd van sell naar neutral, maar wist daar niet van te profiteren.

De autosector stond maandag namelijk onder druk na tegenvallende verkoopcijfers in de maand juni. Ford, DaimlerChrysler en Nissan lieten weten dat hun verkopen in de Verenigde Staten onder druk stonden. Zo zag Ford zijn afzet dalen met 6,9% op jaarbasis. Het aandeel van de automaker moest daarop 3,2% terug.

Wal-Mart eindigde onderin de Dow Jones-index, nadat 's werelds grootste detailhandelsconcern de identieke omzetgroei in de maand juni zag uitkomen op 1,2%. Dat was de traagste groei in een maand tijd sinds april 2005.

Naast de vrije dag die handelaren en beleggers morgen hebben, zal de rest van de week waarschijnlijk ook rustig verlopen. Er staat geen bedrijfsnieuws op de agenda. Op economisch gebied is de blik gericht op Europa, waar een rentebesluit wordt genomen.

Wellicht dat de staart van de week nog wat spektakel kent in New York, als er banencijfers worden gerapporteerd over de maand juni.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud