Wall Street sluit in het rood ondanks sterke financials

©EPA

De Amerikaanse beursindexen zijn woensdag met verlies geëindigd. Tegenvallend macronieuws, in het bijzonder een onvoorziene krimp van het ondernemersvertrouwen in de dienstensector, zorgde voor rode cijfers. Een late rally in de financiële sector, met een glansrol voor de genationaliseerde bedrijven Fannie Mae, Freddie Mac en AIG, kon de verliezen beperken. Verder waren Whole Foods en Garmin de uitblinkers na beter dan verwachte cijfers.

(tijd) - De Dow eindigde op een verlies van 0,5 procent op 9.280,97 punten. De S&P500 verloor 0,3 procent op 1.002,72 punten, terwijl Nasdaq 1 procent lager eindigde.

De Amerikaanse dienstensector is in juli verder gekrompen, de daling is bovendien sterker dan verwacht. Dat blijkt woensdag bij de publicatie van de ISM-index, een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen in de dienstensector. De index zakte van 47 punten in juni tot 46,4 punten, waar analisten uitgingen van een cijfer van 48,2 punten. Een indexcijfer onder de 50 wijst op een economische contractie.

De vraag naar geproduceerde goederen in de VS is in juni dan weer onverwacht gestegen in juni. De hoeveelheid fabrieksorders steeg in juni met 0,4 procent, waar economen vooraf een daling van 1,0 procent voorspeld hadden.

Het aantal banen in de private sector in juli is met 371.000 afgenomen tegen een afname van 473.000 een maand eerder. Economen verwachtten een verlies in juli van 350.000 banen.

American International Group (+62,7%), Fannie Mae (+29,8%) en Freddie Mac (+31,1%) tekenden voor een glansprestatie. Een rally in de verzekeringssector na beter dan verwachte cijfers van de verzekeraar Radian (+83,1%), stuurde de koers van AIG tot 60 procent hoger.

Radian, dat zelf 83 procent hoger noteerde, rapporteerde een winst van 231,9 miljoen dollar, doordat het fors lagere provisies voor probleemhypotheken boekte. Beleggers speculeren op beter dan verwachte cijfers van AIG. De markt verwacht een eerste stabilisatie in 5 kwartalen. Bovendien zou de geplaagde verzekeraar met een nieuwe ceo, Robert Benmosche, aan een nieuw elan kunnen beginnen. Een handelaar wijst ook op het sluiten van een groot aantal shortposities, nu er goed nieuws zit aan te komen.

Fannie Mae en Freddie Mac, de geplaagde hypotheekherverpakkers die ten onder gingen door de financiële crisis, stegen door geruchten als zou James Lockhart, de directeur van het Federal Housing Finance Agency, het orgaan boven Fannie en Freddie, ontslag nemen.

De koersexplosies zijn opmerkelijk daar de Amerikaanse overheid zich op het hoogtepunt van de financiële crisis genoodzaakt zag om meerderheidsbelangen te nemen in de drie instellingen, waardoor ze de facto genationaliseerd zijn. Sindsdien noteren Fannie Mae en Freddie Mac als penny-stocks of centjesaandelen. AIG verloor ruim 97 procent na de overheidsingreep, maar herstelde sindsdien tot ongeveer 20 euro.

Voorbeurs kwamen weer een resem bedrijven met kwartaalcijfers. In de voedingssector was het de beurt aan Kraft Foods, Whole Foods en Dean Foods.

Whole Foods koerste vlot 15,6 procent hoger. Het bedrijf trekt de winstverwachting op en gaat nu uit van een jaarwinst tussen 80 en 82 dollarcent per aandeel. Voorheen ging Whole Foods uit van een winst per aandeel van 65 à 70 cent.

Ook Kraft Foods trekt zijn verwachtingen op. Prijsstijgingen, kostenbesparingen en de consument die steeds vaker binnenshuis eet, zorgden voor een beter dan verwacht tweede kwartaal. De sterke prestatie zet de groep ertoe aan de jaarverwachtingen op te trekken. Beleggers focusten echter op een tegenvallend omzetcijfer en lieten het aandeel ter plaatse trappelen op 28,33 dollar.

Dean Foods (-9,1% tot 19,40 dollar) verging het minder goed. De grootste zuivelproductenproducent van de VS en in ons land bekend als overnemer van Alpro, kreeg er flink van langs. Beleggers reageerden erg ontgoocheld op de prognoses voor de rest van het boekjaar, die onder de verwachtingen van de analisten uitkwamen. 'Gezien de erg gunstige omstandigheden, met diepterecords van de melkprijs, zijn de vooruitzichten van Dean Foods wel erg voorzichtig', klinkt het.

Ook Procter & Gamble kwam met resultaten. De grootste fabrikant van huishoudproducten ter wereld, heeft in het voorbije kwartaal zijn winst met 18 procent zien dalen. Een verklaring ligt bij de consument die als gevolg van de crisis de vinger op de knip houdt. Het aandeel zakte 2,8 procent tot 53,91 dollar.

Een opmerkelijke stijger was Garmin (+23,8 procent tot 33,66 dollar). De autonavigatiespecialist kwam met winstcijfers die 61 procent boven de analistenverwachtingen lagen. Garmin stelt eveneens dat de omzetdaling tot stilstand is gekomen in het boekhoudkundige eerste kwartaal.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud