Wall Street sluit lager door zorgen over economie

(tijd-nieuwslijn/betten) - In tegenstelling tot Irak was in New York woensdag geen sprake van een overwinningsroes. Nadat het eerste standbeeld van Saddam Hoessein van zijn sokkel was getrokken, ging Wall Street over tot de orde van de dag; en dat was verkopen. Met name in het laatste handelsuur kregen de indices een gevoelige tik.

Aanleiding: de aanstaande kwartaalcijfers en hernieuwde zorgen over de economie. Zo verlaagde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag de verwachting voor de mondiale groei van de economie in 2003 van 3,7% naar 3,2% door de oorlog in Irak.

De Dow Jones-index sloot op een verlies van 1,2% op 8.197,94 punten en de S&P500 zakte 1,4% tot 866,25 punten. De Nasdaq Composite sloot 1,9% lager op 1.356,75 punten. De dollar verliest zo'n 0,6% op EUR 0,9284.

Van de 30 Dow-aandelen lieten er vier een stijging zien en 26 een daling. Grootste stijger was Altria met een winst van 1% op USD 30,30. Gisteren bepaalde een rechter in Illinois dat de betaling van een schadevergoeding van USD 3 miljard tijdelijk wordt geblokkeerd. Het bedrag is onderdeel van een schadevergoeding van USD 12 miljard die Philip Morris USA moet betalen in een class-action suit inzake 'light' sigaretten.

Onderaan stond Microsoft op USD 24,57, ofwel een verlies van 3,95%. Het aandeel stond woensdag in de belangstelling van analisten; al waren de meningen niet eenduidig. SG Cowen verhoogde het advies voor het aandeel van market perform naar outperform, vooruitlopend op de lancering van een nieuwe productencyclus, die eind deze maand wordt gelanceerd. Goldman Sachs waarschuwde beleggers juist voorzichtig te zijn met het aandeel.

AT&T volgde met een verlies van 2,9% op USD 14,67, een koersniveau dat sinds het midden van de jaren '80 niet meer was bereikt. Credit Suisse First Boston verlaagde de winst per aandeel- en omzettaxatie voor 2003 naar respectievelijk USD 1,53 en USD 34,6 miljard van USD 1,77 en USD 35,1 miljard. Gisteren meldde AT&T dat het een herstructurering van het management doorvoert, waardoor 'enkele' banen verloren zullen gaan.

DaimlerChrysler sloot 1,1% hoger op USD 32,75 nadat het had gemeld vast te houden aan de verwachting voor 2003 van een verbetering van het operationele resultaat, exclusief bijzondere items. De autoproducent stelde echter dat realisering van de doelstelling 'moeilijk' zal zijn. Bestuursvoorzitter J. Schrempp zei dat het eerste kwartaal van 2003 'bemoedigend' van start is gegaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud