Wall Street sluit lager ondanks financiën en farma

(tijd-nieuwslijn/betten) - Positieve kwartaalcijfers van American Express, een adviesverhoging voor de banksector in het algemeen en voor Citigroup in het bijzonder en een rally in de financiële waarden waren maandag niet genoeg om de Dow Jones-index in de plus te laten sluiten. Volgens handelaren gaf de gereserveerde houding van beleggers na drie weken van koersstijgingen uiteindelijk de doorslag. Ook de farmaceutische waarden, die eveneens goed in de markt lagen, konden niet de doorslag geven.

De Dow Jones-index sloot 75,95 punten of 0,9% lager op 8.368,04 punten. De S&P500-index ging 7,43 punten ofwel 0,8% lager op 890,22 en de Nasdaq Composite verloor 15,32 punten op 1.315,81, een verlies van 1,15%.

Van de 30 aandelen binnen de Dow Jones-index gingen er tien hoger en 20 lager. Hewlett-Packard was met een plus van 4,45% de grootste stijger op USD 15,27. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging van Lehman Brothers van equal-weight naar overweight.

Andere winnaars waren JP Morgan en SBC Communications met winsten van 4,3% en 3,4%. Grootste daler onder de hoofdfondsen was Boeing dat 4,4% moest inleveren op USD 28,98, gevolgd door Walt Disney dat 3,3% inleverde en Procter & Gamble met een verlies van eveneens 3,3%.

JP Morgan profiteerde op USD 21,25 net als andere financiele waarden van een adviesverhoging van Lehman Brothers voor de gehele sector. De analisten verhoogden het advies van negative naar overweight. Het advies voor Citigroup werd verhoogd van equal-weight naar overweight. Citigroup won 1,7% op USD 36,30.

Ander positief nieuws uit de financiële sector kwam van American Express. De groep realiseerde in het afgelopen kwartaal een winst per aandeel van USD 0,52 tegen USD 0,22 vorig jaar. Het cijfer is conform de gemiddelde verwachting van analisten. American Express bevestigde daarnaast de verwachting dat de winst per aandeel over heel 2002 maximaal USD 2,01 zal bedragen. Het aandeel sloot 3,4% hoger op USD 34,25.

Banken met belangen in Brazilië kregen een zetje omhoog na de verkiezingsoverwinning van de socialist Luiz Inacio Lula da Silva. Angst voor een 'onverantwoordelijk' economisch beleid was verdwenen nadat de leider had aangegeven een heldere economische politiek te zullen gaan volgen. FleetBoston dat veel belangen in Latijns-Amerika heeft, steeg 1,5% op USD 23,61.

Ook de farmaceutische waarden lagen goed in de markt. Aanleiding was de adviesverhoging van Banc of America Securities voor Merck van market performer naar buy. Het aandeel won daarop 2,5% op USD 54,23. Schering-Plough profiteerde eveens van het positieve sentiment in de sector. Daarnaast meldde het bedrijf de goedkeuring van het cholesterolverlagende medicijn Zetia. Het aandeel sloot 3,8% hoger op USD 21,13.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud