Wall Street sluit licht hoger

Op Wall Street zijn de indices maandag net boven het slot van vrijdag geeindigd. De beurzen gingen lager van start, maar het sentiment verbeterde gedurende de handelsdag. Langzaamaan werd duidelijk dat de OPEC nog niet zal sleutelen aan de olieproductie.

(tijd) Rumoer onder investeerders over een onderzoek naar chipmaker Intel, problemen in het bestuur van IT-bedrijf Hewlett-Packard en vertraagde cijfers van computermaker Dell drukten echter licht op het beurssentiment. Uiteindelijk gingen de indices hoger richting het slot, met voorop de Nasdaq.

De markt kreeg maandag te maken met een belangrijke herdenkingsdag, omdat exact vijf jaar geleden door terroristische acties met vliegtuigen het WTC en een gedeelte van het Pentagon werden verwoest. Daarbij vielen circa 3.000 doden. Terroristen hebben met meer aanslagen gedreigd.

Inmiddels zakte de oliekoers in New York al voor de zesde dag op rij, de langste verliesreeks in drie jaar. De OPEC heeft de huidige productieniveaus gehandhaafd, maar overweegt een aanpassing in december. Ook zijn er geruchten dat Iran wil praten over haar programma van uraniumverrijking.

Voor de euro werd uiteindelijk USD 1,2701 betaald, een stijging van 0,2%. De olieprijs ging weer lager, voor een vat light crude werd bij het slot USD 65,56 betaald, 1% minder dan vorige week.

Verder heeft Boston Federal Reserve President Cathy Minehan gezegd dat de groei van de Amerikaanse economie wellicht aan het vertragen is, wat zal zorgen voor een afvlakking van de kerninflatie. Ze gaf wel aan dat de huizenmarkt een factor van zorg is, al zou de terugval 'gematigd' moeten zijn.

Bij de slotbel noteerde de Dow Jones 0,04% hoger op 11.396,84, won de S&P 0,05% tot 1.299,54 en voegde de Nasdaq 0,3% toe tot 2.173,25. De tienjarige Amerikaanse T-bond daalde 4/32 tot 95-10/32.

Van de dertig fondsen in de Dow eindigden er achttien hoger en stonden de overige twaalf fondsen op verlies. Home Depot was de grootste stijger (+2,3%), Alcoa was de grootste verliezer (-5,3%).

De Europese Commissie heeft een groot onderzoek overgenomen van de Duitse autoriteiten naar Intel (-0,3%). De Commissie wil weten of de chipfabrikant een elektronicaconcern heeft overgehaald om computers met chips van concurrent AMD te weren uit de schappen van haar elektronicawinkels.

Dell, 2,1% lager, loopt vertraging op bij het indienen van zijn cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De vertraging onstond doordat er vragen waren gerezen naar aanleiding van een informeel onderzoek van de SEC met betrekking tot boekhoudkundige en financiele rapportages. Dell heeft het aandeleninkoopprogramma stilgelegd.

Er is ook na het weekend nog geen duidelijkheid gekomen in de bestuurscrisis bij HP (+0,75%). Het bestuur van de IT-dienstverlener/computermaker heeft een vergadering uitgesteld om te beslissen over het lot van 'chairwoman' Patricia Dunn, die haar fiat zou hebben gegeven voor het bespioneren van directieleden. Inmiddels heeft het ministerie van Justitie wel een vooronderzoek ingesteld.

Ford Motor (-0,7%) wil volgens verschillende media een geplande reorganisatie in Noord-Amerika sneller gaan uitvoeren. De automaker zou nu plannen hebben om al in 2008 zo'n 30.000 banen te hebben geschrapt, en niet meer in 2012. Ford zou het nieuwe schema deze week gaan presenteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud