Wall Street sluit licht lager

Wall Street is vrijdag licht lager gesloten. Marktpartijen vluchtten richting kwaliteitsaandelen waardoor de Dow een groot deel van de dag hoger noteerde. Door onzekerheid over de inflatie sloten uiteindelijk toch alle toonaangevende indices in het rood.

(tijd) Ondanks sussende woorden van Fed-voorzitter Bernanke donderdag hing het inflatiespook nog steeds boven de markt. De voorzitter van de Federale Bank van St. Louis, William Poole, zei vrijdag namelijk dat de Amerikaanse inflatie 'boven een comfortabel niveau ligt'. Ook de vrijdag bekendgemaakte index voor het consumentenvertrouwen wijst op een prijsverhoging. Deze index van de Universiteit van Michigan kwam in juni met een voorlopige 82,4, hoger uit dan de 79,0 waar economen op hadden gerekend.

De slechte situatie op de Amerikaanse lopende rekening is nog een indicator. Het tekort kwam in het eerste kwartaal van 2006 uit op USD 208,7 miljard, tegenover een herziene USD 233,1 miljard een kwartaal eerder. De Dow Jones index sloot 0,01% lager op 11.014,55 punten, de S&P 0,4% daalde tot 1.251,54 punten en de Nasdaq verloor 0,7% tot 2.129,95 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond raakte 7/32 kwijt op 93-28/32 bij een rendement van 5,13%. De euro noteerde nagenoeg onveranderd op USD 1,2639.

Van de 30 fondsen binnen de Dow noteerden er vijftien hoger en vijftien lager. Hewlett-Packard (+3,6%), United Technologies (+1,55%) en Verizon(+1,1%) waren de grootste stijgers in de index. De omzetten waren hoog vanwege 'quadruple witching' de gelijktijdige expiratie van aandelenopties, index-opties, future-contracten en aandelen-futures.

Bedrijfsnieuws kwam voornamelijk uit de softwaresector. Bill Gates heeft donderdag wereldkundig gemaakt dat hij vanaf 2008 zijn operationele functies bij Microsoft zal neerleggen. Hij zal wel chairman van Microsoft blijven. De titel van chief software architect gaat over naar Ray Ozzie, de chief technical officer van Microsoft. Craig Mundie, die dezelfde titel draagt, mag voortaan chief research and strategy op zijn naamkaartje zetten. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over de strategie op het vlak van R&D en innovatie. Microsoft won 0,1% op USD 22,10.Oracle heeft donderdag zijn verwachting voor de omzet en de nettowinst voor het vierde kwartaal naar boven toe bijgesteld. De softwaregigant ziet een beter dan eerder verwachte omzet door de verkoop van nieuwe licenties.

Oracle meldde dat de omzet voor het kwartaal uitkwam op USD 4,85 miljoen, een stijging van 25% ten opzichte van het jaar ervoor. Oracle ging eerder uit van een 13% tot 17% hogere omzet. Het aandeel sloot 0,5% hoger op USD 14,19.

Adobe Systems maakte donderdagavond laat bekend dat de kwartaalwinst met 18% is gedaald door lasten als gevolg van de overname van Macromedia. Dat weegt zwaar op het resultaat onder de streep. Het softwarebedrijf heeft daardoor zijn verwachting voor het gehele financiele boekjaar naar beneden toe bijgesteld. Analisten achten dit haalbaar. Het aandeel verdiende 0,2% op USD 29,12.

Carnival, de grootste cruiseschiprederij ter wereld, boekte in het fiscale tweede kwartaal een nettowinst van USD 380 miljoen, ofwel USD 0,47, dit betekent een daling van 2,1% ten opzichte van een jaar eerder. Het resultaat is wel hoger dan de USD 0,44 per aandeel waar analisten op hadden gerekend. Vooral hogere brandstofprijzen waren debet aan de lagere nettowinst. De resultaten werden goed ontvangen, het aandeel won 2% op USD 40,19.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud