Wall Street sluit licht lager

Wall Street is dinsdag lager geëindigd. Inflatiezorgen wogen op het gemoed van beleggers, maar een verbeterend sentiment onder Amerikaanse huizenbouwers verzachtte de pijn. Merrill Lynch, United Technologies en Johnson & Johnson presenteerden meevallende kwartaalcijfers.

(tijd) De Dow Jones-index sloot 0,3% lager op 11.950,02, terwijl de S&P met 0,4% daalde tot 1.363,91. Een adviesverlaging van Goldman Sachs voor Intel, dat nabeurs met resultaten naar buiten kwam, verpestte de stemming in de technologiehoek. De techzware Nasdaq moest 0,8% inleveren op 2.344,95.

De tienjarige Amerikaanse T-bond won 2/32 tot 95-19/32 bij een rendement van 4,76% en voor een euro werd USD 1,2545 betaald (+0,1%). Op de olietermijnmarkt daalde de prijs voor een vat ruwe olie met 1,7% naar USD 58,93.

Een onverwacht sterke toename van het kerncijfer voor de producentenprijzen viel aanvankelijk slecht op Wall Street. De oplopende inflatie aan de producentenkant wakkerde de vrees aan voor verdere renteverhogingen door de Federal Reserve.

De prijzen exclusief voeding en energie toonden een stijging van 0,6% in september, terwijl economen voor de zogeheten core-index voor producentenprijzen (PPI) een toename van 0,2% hadden voorzien. Het cijfer overschaduwde een harder dan verwachte daling van de Amerikaanse producentenprijzen inclusief voeding en energie van 1,3% op maandbasis.

Ook een scherpe daling van de industriele productie in september deed de stemming in New York weinig goeds. De productie nam af met 0,6%, waar economen hadden gerekend op een afname met 0,2%.

Een meevallend rapport over de huizenmarkt zorgde voor wat verlichting. De NAHB/Wells Fargo-index steeg in oktober, na acht maanden op rij te zijn gedaald. De index klom op met 1 punt naar 31. Dit houdt in dat circa een derde van de Amerikaanse huizenbouwers optimistisch is gestemd over de markt.

Binnen de Dow Jones, die twaalf stijgers, zestien dalers en een onveranderd fonds telde, behoorden Johnson & Johnson (+1,8%), American Express (+0,8%) en Hewlett-Packard (+0,8%) tot de grootste winnaars. Intel (-3,3%), United Technologies (-2,3%) en Home Depot (-1,6%) waren de sterkste verliezers.

Johnson & Johnson kwam als een van de vele bedrijven voorbeurs met kwartaalcijfers die de gemiddelde analistenverwachtingen versloegen. Het aandeel eindigde op USD 66,08.

De producent van onder meer contactlenzen en huidverzorgingsproducten zag de winst per aandeel exclusief buitengewone posten in het derde kwartaal toenemen met ruim 15% tot USD 0,98, terwijl analisten waren uitgegaan van een winst per aandeel van USD 0,93. Ook de omzet lag, met USD 13,29 miljard, boven de consensus van analisten.

United Technologies boekte een winststijging van 21% over het derde kwartaal en verhoogde bovendien voor de derde keer dit jaar de winstverwachting voor 2006. De maker van onder meer Otis-liften, Sikorsky-helikopters en Pratt & Whitney-motoren wist daarentegen niet te profiteren van het positieve nieuws. Het aandeel daalde naar USD 65,28.

Merrill Lynch (+0,5%) werd wel beloond. De nettowinst van de zakenbank steeg in het afgelopen kwartaal van USD 1,4 miljard naar USD 3,05 miljard. Exclusief een bijzondere bate als gevolg van de fusie van Merrill Lynch Investment Managers en BlackRock bedroeg de winst per aandeel USD 2,00. Analisten hadden slechts gerekend op een winst van USD 1,47 per aandeel.

Ook Office Depot (+1,5%) werd hoger gezet. De Amerikaanse concurrent van Buhrmann behaalde over het derde kwartaal een nettowinst van USD 133 miljoen, tegen USD 48 miljoen verlies over dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief bijzondere posten bedroeg de winst USD 0,49, waar analisten uitgingen van USD 0,44.

Manpower kon 5,6% bijschrijven. De winst per aandeel van de uitzender in het derde kwartaal steeg van USD 0,88 tot USD 1,18. Analisten rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van USD 1,03. De omzet van de Amerikaanse onderneming liep met 12% op tot USD 4,6 miljard.

Elders op Wall Street verloor Yahoo 0,1%, vooruitlopend op zijn kwartaalcijferpresentatie na het luiden van de slotbel. Ook bluechip-fonds IBM (+0,3%), Motorola (-2,5%) en Novellus (-2%) openden nabeurs de boeken.

Overnamenieuws was er van Eli Lilly (-0,2%). Het bedrijf koopt voor circa USD 2,1 miljard farmaciebedrijf Icos, de producent van Cialis, een middel tegen erectiestoornissen. De overnameprijs per aandeel bedraagt USD 32, een premie van 18% ten opzichte van het slot van Icos van maandag. Het aandeel klom met 16,15% naar USD 31,50.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud