Advertentie

Wall Street sluit met klein verlies

Op Wall Street sloten de toonaangevende indices de week met een klein verlies af. Aanvankelijk was het sentiment positief na meevallende werkgelegenheidscijfers. Maar onrust over de situatie in het Midden-Oosten en angst voor afnemende economische groei, voerden uiteindelijk de boventoon.

(tijd) De werkgelegenheid, exclusief de agrarische sector, steeg in juli in de VS met 113.000 banen. Daarmee nam het aantal banen flink minder toe dan de 150.000 waar economen gemiddeld op hadden gerekend.

Het gemiddelde uurloon steeg over dezelfde periode met 0,4%, tegen een herziene toename van eveneens 0,4% een maand eerder. Economen hadden op een iets lagere stijging gerekend en gingen gemiddeld uit van een toename van 0,3%.

Het werkloosheidspercentage kwam in juli, met 4,8%, hoger uit dan de verwachte 4,6%. Het percentage ligt daarbij iets boven de 4,6% van juni een jaar eerder.

De Dow Jones sloot 0,02% lager op 11.240,35, terwijl de S&P met 0,1% daalde tot 1.279,00 en de technologiezware Nasdaq 0,35% verloor op 2.085,05.

Direct na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers, schoten de koersen van het Amerikaans staatspapier omhoog. De tienjarige Amerikaanse T-bond steeg 14/32 tot 94-23/32 bij een rendement van 4,87% en voor de euro werd USD 1,2873 betaald, een plus van 0,6%.

De olieprijs zakte met 0,5% tot USD 76,21. Dit ondanks berichten dat tropische storm Chris, die richting de Golf van Mexico raast, ervoor kan zorgen dat aanstaande maandag 90% van de olie- en gasproductie in dat gebied zal worden stilgelegd.

De Dow telde zestien stijgende fondsen tegenover dertien dalers en e e n onveranderd aandeel. Pfizer was daar met een winst van 1,8% de grote winnaar. Intel volgde met een plus van 0,9% en Verizon met een winst van 0,8%. MacDonalds was de belangrijkste verliezer met een daling van 1,2%.

Apple Computer moet wellicht zijn resultaten herzien nadat een intern onderzoek heeft aangetoond dat er in het verleden verdachte toekenningen van opties hebben plaatsgevonden. Het bedrijf heeft een filing van de kwartaalcijfers bij de betreffende autoriteiten uitgesteld, terwijl de situatie verder wordt onderzocht. Het aandeel verloor 1,85% tot USD 68,30.

Merck, het op e e n naar grootste farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten, maakte gisteren bekend dat een zaak die was aangespannen door een gebruiker van het medicijn Vioxx, is afgewezen. De aanklager beweerde dat hij een hartaanval kreeg door het gebruik van het middel. Merck heeft gezegd alle ruim 14.000 aanklachten van medicijngebruikers individueel te behandelen. Het aandeel verloor 6% op USD 41,35.

Bristol-Myers Squibb, een andere farmaceut, daalde 1% tot USD 22,75 op het nieuws dat het medicijn Plavix, als merkloos geneesmiddel mag worden geproduceerd. Dit middel tegen bloedstolling is een van de grote kassasuccessen van het farmaceutisch bedrijf en zijn Europese partner Sanofi-Aventis. Vermoedelijk komt het product in 2006 al in merkloze vorm op de markt. Het middel bracht Sanofi en Bristol-Myers Squibb in 2005 nog USD 6,3 miljard op.

Bandenproducent Goodyear rapporteerde een daling van de nettowinst over het tweede kwartaal van 2006 door herstructureringslasten, hogere materiaalkosten en een afnemende vraag. De nettowinst kwam uit op USD 2 miljoen tegenover USD 69 miljoen een jaar eerder. Toch won het aandeel 6,5% tot USD 11,79.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud