Wall Street sluit met kleine winst

(tijd-nieuwslijn) - Op de aandelenbeurzen in New York zijn de toonaangevende indices maandag na een volatiele sessie hoger geëindigd. Een stijgende olieprijs drukte de koersen in het rood, tot de beurzen zich in de slotfase hervonden.

Aanvankelijk heerste er opluchting over de minimale schade die orkaan Rita heeft aangericht in het Zuiden van de Verenigde Staten. Tot een uur voor de slotbel. Toen leek het of een plotselinge stijging van de olieprijs roet in het eten ging gooien. De markt herstelde zich echter en de beursgraadmeters pakten toch hun winsten.

De olieprijs stevende eerder op de dag af op een nieuw dieptepunt. Op de olietermijnmarkt van New York werd USD 62,65 per vat aangetikt. De geschatte stormschade aan olieplatforms en raffinaderijen in de Golf van Mexico leek in eerste instantie erg mee te vallen.

Later werd echter duidelijk dat het toch langer gaat duren voor enkele raffinaderijen weer op gang komen. Ondanks het nieuws dat president Bush bereid is een beroep te doen op de nationale oliereserves om de voorraden in raffinaderijen aan te vullen, begon de olieprijs weer aan een klim en noteerde op de slotbel USD 65,82 per vat, een toename van 2,5%.

De Dow Jones-index sloot 0,2% hoger tot 10.443,63 punten. De Nasdaq Composite won eveneens 0,2% tot 2.121,46 en de breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,03% tot 1.215,63. De 10-jarige T-bond noteerde 12/32 lager op 98-17/32, terwijl het rendement 4,31% bedroeg. De euro won 0,3% tot USD 1,2075.

De Dow Jones herbergde veertien dalers, tegen vijftien stijgers. Microsoft eindigde onveranderd. Caterpillar (-1,0%), Alcoa (-0,9%) en IBM (-0,8%) eindigden in de staart. In de bovenste regionen sprongen Boeing (+2,3%), McDonald's (+1,9%) en Hewlett-Packard (+1,65%) in het oog. Exxon Mobil profiteerde van de stijgende olieprijs en schreef 1,2% bij tot USD 64,60.

Het aandeel Boeing was gedurende de gehele sessie koploper, nadat de vliegtuigbouwer afgelopen weekeinde een overeenstemming heeft bereikt met de bonden. Daarmee is een staking bij een van de bedrijfsonderdelen, die drie weken heeft geduurd, beeindigd. Het fonds tikte tussentijds even de USD 65,95 aan, maar liet een deel van die winst liggen en sloot op USD 64,67.

Het aandeel Wal-Mart stond lange tijd bovenin de index, maar zakte toch terug. Amerika's grootste detailhandelsconcern zou interesse hebben in Tommy Hilfiger. Geruchten gaan dat Wal-Mart zijn oog heeft laten vallen op de modefabrikant voor een overnamesom die meer dan USD 2 miljard kan bedragen. Ook investeringsmaatschappij Apax schijnt in de race te zijn. Het aandeel Wal-Mart eindigde 0,2% lager op USD 43,11.

Fondsen die een opvallende stijging lieten zien in New York waren Kellogg en Apple. Het aandeel van de maker van cornflakes en andere ontbijtgranen heeft van zakenbank UBS een adviesverhoging gekregen van neutral naar buy. De bank denkt dat Kellogg zich middels innovatie een leiderschapsrol heeft verworven die vooral van pas komt op de langere termijn. Kellogg won 0,4% tot USD 44,48.

Apple tikte tijdens de handel een historisch hoogtepunt aan op USD 54,56. Het aandeel van de computerfabrikant profiteerde van een positief rapport van Citigroup. De bank verwacht dat Apple's MP3-speler iPod nog beter zal verkopen dat tot dusverre aangenomen en verhoogde daarom het koersdoel voor het aandeel van USD 40 naar USD 55. Apple eindigde met een winst van 1,2% op USD 53,84.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud