Advertentie
Advertentie

Wall Street sluit met ruime winsten

De aandelenindices in New York zijn dinsdag met ruime winsten de dag uitgegaan. De negatieve spiraal waarin de graadmeters de afgelopen handelsdagen beland waren werd hiermee op een overtuigende manier doorbroken. Met name de technologiesector was in trek.

(betten) De Dow Jones eindigde uiteindelijk 1,3% hoger op 12.207,59 punten. De brede S&P 500-index steeg met 1,55% naar 1.395,41 punten, terwijl de Nasdaq 1,9% wist bij te schrijven tot 2.385,14 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde aan het eind van de aandelenhandel 6/32 lager op 97-10/32, bij een rendement van 4,52%. De euro won weer wat terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Europese munt steeg met 0,3% tot USD 1,3127. De olieprijs toonde eveneens een hoger beeld.

Tegenvallende macro-economische cijfers leken dinsdag aan de kant te worden geschoven. De Amerikaanse arbeidskosten stegen in het laatste kwartaal van 2006 sterker dan economen hadden verwacht, waardoor de inflatiedruk toeneemt.

De kosten liepen op met een naar het jaar omgerekende 6,6%, waar werd gerekend op een stijging van 3,2%. De sterke kostenstijging is deels te verklaren door bijzondere factoren zoals de uitbetaling van bonussen en winsten op de uitoefening van aandelenopties.

Ook cijfers over de fabrieksorders vielen tegen. Deze orders daalden in januari met 5,6%, waar economen gemiddels rekenden op een daling van 4,5%. De macrodata hadden echter weinig invloed: bijna alle dertig fondsen binnen de Dow Jones wonnen terrein. Alleen Johnson & Johnson (-0,2%) tekende een klein verlies op. Citigroup won 2,7% tot USD 50,58 en deed daarmee samen met Altria procentueel de beste zaken.

De Amerikaanse zakenbank wil een meerderheidsbelang nemen in het Japanse Nikko Cordial. Deze investeringsbank is in een boekhoudschandaal verzeild geraakt. De Amerikanen hadden al een belang in Nikko, en met de geplande transactie zou Citigroup reputatieschade voor het onderdeel willen voorkomen.

Ook de andere financiele waarden in New York herstelden weer wat van de verliezen van de afgelopen handelsdagen. Door de oplopende rente zijn er zorgen dat bepaalde leningen niet terugbetaald kunnen worden

Altria profiteerde van een adviesverhoging van Deutsche Bank en sloot 2,7% hoger op USD 84,42. Maandag was het aandeel van het moederbedrijf van onder meer sigarettenfabrikant Philip Morris nog de grootste daler binnen de Dow Jones.

De technologiewaarden kregen een steuntje in de rug van de chief executive officer (CEO) van Google, Eric Schmidt. Hij zei dat Google en Apple samenwerken aan veel nieuwe projecten. Google eindigde bijna 4% hoger, terwijl Apple 2,2% kon bijschrijven.

McAfee won 0,3% op het nieuws dat de softwareleverancier een nieuwe CEO heeft aangetrokken. McAfee is betrokken bij een grootschalig optieschandaal in de Verenigde Staten. Het schandaal draait om het antedateren van derivaten die werden toegekend aan de bestuurders van bedrijven. Door het achteraf invullen van de uitgiftedatum konden hogere koerswinsten gerealiseerd worden dan wanneer niet met de datum zou zijn geknoeid.

Verder toonden ook de olie- en mijnwaarden in New York een hoger beeld, dankzij de stijgende prijzen van olie en goud.

De winsten op Wall Street volgden op de positieve wending die de beursgraadmeters in Azie en Europa namen. De afgelopen handelsdagen werd het beursklimaat nog negatief beinvloed door vrees voor een stagnatie van de Amerikaanse economie en de toenemende onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud