Wall Street sluit onveranderd

In New York zijn de belangrijkste indices maandag vlak gesloten. De gevechten tussen Israel en Hezbollah-militanten trokken opnieuw een wissel op de stemming. Een dalende olieprijs en meevallende cijfers van McDonald's boden echter tegenwicht.

(tijd) De Dow Jones-index sloot 0,1% hoger op 10.747,36 punten. De S&P 500-index daalde met 0,1% naar 1.234,49 punten. De technologiezware Nasdaq eindigde vrijwel onveranderd op 2.037,72 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond stond aan het eind van de dag onveranderd op 93-13/32, bij een rendement van 5,06%.

De euro verloor 1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,2518. Op de olietermijnmarkt daalde de WTI-future met 2,3% tot USD 75,25. Marktpartijen hopen op een diplomatieke oplossing voor het conflict tussen Israel en Libanon.Op macro-economisch vlak werd vlak voor aanvang van de handel bekend dat de industriele productie in juni met 0,8% is gestegen, terwijl economen hadden gerekend op een toename met 0,3%. De bezettingsgraad steeg naar 82,4%, het hoogste punt in zes jaar. De cijfers hadden maar een kortstondig positief effect.

Binnen de Dow stonden vijftien stijgers tegenover veertien dalers. Caterpillar sloot onveranderd. McDonald's (+5,1%), Boeing (+2,2%) en Hewlett-Packard (+1,4%) waren de grootste winnaars. Citigroup, dat met 2,5% daalde, voerde de verliezerslijst aan, gevolgd door Alcoa (-1,85%) en United Technologies (-1,45%).

Citigroup werd lager gezet nadat de bank haar nettowinst over het afgelopen kwartaal net onder de analistenconsensus zag uitkomen. Het bedrijf rapporteerde een winst van USD 1,05 per aandeel, waar analisten hadden gerekend op een cijfer van USD 1,06.General Motors (+0,8%) kreeg de handen wel op elkaar. Volgens mediaberichten startte het bestuur van de autofabrikant maandag een onderzoek naar de voordelen van de voorgestelde alliantie met Renault en Nissan.

GM ontkende overigens benaderd te zijn door Toyota voor een alternatief samenwerkingsverband, zoals BusinessWeek zaterdag meldde.Boeing won 2,2% op USD 78,95. De vliegtuigbouwer liet weten dat het Indonesische Lion Air zijn recht heeft uitgeoefend om dertig extra 737-900-toestellen aan te schaffen. De waarde van de order bedraagt meer dan USD 2,2 miljard.

McDonald's steeg naar USD 34,72. De wereldwijde omzet van McDonald's-restaurants die langer dan dertien maanden open zijn, nam in het tweede kwartaal toe met 5,5%. De hamburgerketen gaf verder aan dat de winst per aandeel exclusief eenmalige posten in het tweede kwartaal naar verwachting uit zal komen op USD 0,59, hoger dan de door analisten geraamde USD 0,56 per aandeel.

Speelgoedfabrikant Mattel werd eveneens beloond voor zijn cijferrapportage. De maker van Barbies en Fisher Price-speelgoed schreef in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers, ten opzichte van een verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Speelgoed gebaseerd op de films 'Cars' en 'Superman Returns' hielp de verkopen. Het aandeel Mattel won 10,8% op USD 17,60.

Apple steeg met 3,4% naar USD 52,37. De producent van onder meer iPod-muziekspelers en Macintosh-computers maakt aanstaande woensdag nabeurs cijfers bekend over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.Elders op Wall Street raakte W.W. Grainger 13,7% kwijt op USD 63,00. De Amerikaanse branchegenoot van het Naardense handelshuis Hagemeyer zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 15% stijgen ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder. De cijfers werden echter niet goed ontvangen. Merrill Lynch verlaagde het advies voor het aandeel naar neutral.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud