Wall Street sluit verdeeld maar vlak

(tijd-nieuwslijn) - Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelengraadmeters dinsdag verdeeld, maar met bescheiden uitslagen gesloten. Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve zorgde laat in de sessie voor een opleving, maar uiteindelijk woog de sterker dan verwachte afname van het consumentenvertrouwen zwaarder en vielen de graadmeters terug.

Greenspan besprak in toespraak voor een conferentie in Chicago meerdere zaken. Maar over het rentebeleid en de toestand van de economie in de VS liet hij zich niet uit. Marktpartijen waren vooral te spreken over de goedaardige ondertoon van de speech. De vrees bestond dat Greenspan zijn zorg zou uitspreken over een toenemende inflatoire druk.

Zijn collega Janet Yellen uit San Franciso stelde dinsdag evenwel dat de economie een significante dip in de groei zal zien in de rest van het jaar, en dat centrale bankiers het niet zullen toestaan dat de inflatie 'onacceptabele' niveaus bereikt met het stijgen van de olieprijzen. De prijs voor een vat ruwe olie daalde in New York met 1,1% naar USD 65,07.

De Amerikaanse Conference Board maakte eerder op de dag bekend dat zijn index voor het consumentenvertrouwen in september is gedaald naar 86,6, het laagste punt in bijna twee jaar. Economen hadden een minder grote afname verwacht. In augustus kwam de graadmeter nog uit op 105,5. De National Association of Realtors liet weten dat de verkopen van nieuwe huizen vorige maand met 9,9% zijn gedaald naar een naar het jaar omgerekend aantal van 1,237 miljoen.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,1% in de plus op 10.456,21 punten. De Nasdaq Composite moest 0,2% terug tot 2.116,42 en de brede S&P 500 eindigde vlak op 1.215,66. De 10-jarige T-bond won 2/32 tot 98-20/32, terwijl het rendement naar 4,30% daalde. De euro noteerde aan het eind van de avond 0,5% lager op USD 1,2008.

De Dow Jones telde bij het slot zestien dalers en dertien stijgers. Citigroup sloot onveranderd. Hewlett-Packard leidde de verliezers en zakte 2,0%. Intel en Pfizer leverden beide 0,6% in. Bovenin klom Boeing verder na het akkoord dat het afgelopen weekeinde met de vakbonden werd bereikt en een einde kan maken aan een staking van ruim 18.000 werknemers. Het aandeel pakte 2,9%.

Op het analistenfront verhoogde JP Morgan onder meer het advies voor Chevron, van underweight naar overweight. Daarbij verwees de zakenbank naar de verbeterde vooruitzichten voor het oliebedrijf na de overname van Unocal. Exxon Mobil werd door de zakenbank afgeserveerd in reactie op de recente koersstijging, waarbij het advies neerwaarts werd bijgesteld van overweight tot neutral. Het aandeel Chevron verloor 0,1%, terwijl Exxon Mobil een fractie 0,1% aandikte.

DreamWorks SKG heeft de gesprekken over het zich laten overnemen door NBC Universal beeindigd, zo meldde de Wall Street Journal. De zakenkrant baseerde zich op uitspraken van medeoprichter David Geffen. Onder meer onenigheid met General Electric-dochter NBC Universal over de koopprijs van zo'n EUR 1 miljard bleek onoverkomenlijk. GE won 1,1% en was daarmee na Boeing en Altria (+1,3%) de grootste stijger.

Pepsi Bottling Group, waarvan het aandeel 3,1% aandikte, maakte bekend over het derde kwartaal een winst te hebben behaald van USD 205 miljoen, tegen USD 191 miljoen een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van USD 0,73 naar USD 0,82. Het resultaat was conform verwachting. De bottelaar vernauwde de winstverwachting voor geheel 2005.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud