Wall Street sluit verdeeld

De indices op Wall Street zijn dinsdag na een zeer volatiele sessie verdeeld gesloten. Na een positieve opening, zakte het sentiment weg. In de middag kregen de kopers weer de overhand, maar het laatste uur ging de Nasdaq toch door het ijs. Caterpillar steeg op sterke machineverkopen.

(tijd) Hoger dan verwachte cijfers over het aantal huizen in aanbouw in mei konden investeerders slechts tijdelijk afleiden van de inflatievrees van de laatste weken. Verschillende bestuurders van de Federal Reserve hebben aangegeven zich oncomfortabel te voelen bij het huidige inflatieniveau.

Het aantal huizen in aanbouw steeg in de Verenigde Staten met 5% in mei, tot een naar het jaar omgerekend aantal van 1,957 miljoen. Economen hadden gemiddeld gerekend op 1,840 miljoen. Maandag bleek dat het sentiment onder huizenbouwers was teruggevallen tot het laagste niveau in elf jaar.

Bij het slot was de Dow 0,3% hoger op 10.974,84 punten, was de S&P onveranderd op 1.240,12 punten en viel de Nasdaq 0,2% tot 2.107,06 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond bleef 3/32 lager op 92-24/32, bij een rendement van 5,15%. Voor de euro werd USD 1,2579 betaald, een plus van 0,02%.

Zeker een van de 19 stijgers bij de 30 Dowfondsen was Caterpillar, dat dinsdag 1,5% toevoegde. Het bedrijf meldde dat de omzet uit machineverkopen in de drie maanden tot en met mei is opgelopen met 8%. De omzet uit verkopen aan de olie- en gasindustrie liep zelfs op met 43% in de verslagperiode.

Verizon (+1,8%) en JP Morgan (+1,35%) bezetten de andere topplaatsen bij de stijgers op de Dow Jones. De grootste daler was General Motors, dat 2,7% inleverde. Hewlett-Packard ging 2,1% lager.

Ford (-5,0%) verwacht dat 10.000-11.000 werknemers bij de Amerikaanse fabrieken tegen het eind van 2006 in zullen gaan op een voorstel tot vervroegd pensioen of andere aanbiedingen om het bedrijf te verlaten. Dat meldt de Los Angeles Times. De autofabrikant wil in de komende vijf jaar 30.000 banen schrappen in een poging om de Noord-Amerikaanse activiteiten weer winstgevend te krijgen.

General Electric wil inclusief de overname van kasgeld USD 390 miljoen neertellen om Biacore, een Zweeds bedrijf, te kopen. Deze onderneming maakt machines die worden gebruikt in de biomedische en farmaceutische industrie. Pfizer, dat 41% in Biacore bezit, gaat akkoord met de transactie, omdat die 'past bij de strategische doelstellingen'. General Electric daalde 0,1%, Pfizer verloor 0,5%.

McDonald's, dat dinsdag zo'n 0,3% toevoegde, wil McDrives gaan bouwen in China. Het bedrijf zoekt daarbij een samenwerking met Sinopec, dat een groot aantal tankstations bezit. De bedrijven wilden niets zeggen over financiele details. McDonald's heeft momenteel 762 restaurants op het Chinese vasteland. Daar moeten er 100 per jaar bijkomen, waarvan 'een groot deel' McDrives zal zijn.

Kroger (+5,2%), Amerika's grootste foodretailer, heeft de omzetverwachting voor de rest van het jaar verhoogd. Exclusief de benzineverkopen gaat Kroger ervan uit dat de identieke omzet in 2006 met tenminste 4% zal groeien. Eerder ging het bedrijf nog uit van een omzetstijging van meer dan 3,5%. De identieke omzet steeg in de eerste drie maanden van dit jaar bij Kroger met zo'n 7,2%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud